Skip to main content

Samenvoeging KNMV-Cup en OW-Cup toch afgeblazen

Zojuist werd bekend dat in 2017 het ONK Dutch Superbikes en Dutch Supersport toch niet samen zal gaan met de Open Wegrace SuperCup 1000 en SuperCup 600 van het CRT. Dit ondanks diverse aankondigingen vanuit beide partijen dat het zo goed als rond was. Hiermee blijft de tweedeling in de Nederlandse wegrace nog even bestaan, met aan de ene kant de OW-Cup met volle startvelden en aan de andere kant de KNMV met amper rijders maar wel de officiële status van een Open Nederlands Kampioenschap. Nieuwsmotor.nl sprak met beide partijen. 

Camiel van Berkesteijn, sporttechnisch manager bij de KNMV

”Het leek inderdaad allemaal heel erg de goede kant op te gaan, ik heb dan ook zelf al na de Battle of the Nations aangegeven dat het erop leek dat het ONK Dutch Superbikes en Dutch Supersport en de OW Cup in elkaar zouden schuiven.

In eerste instantie waren er twee peilers van de besprekingen; licenties en technische reglementen. We hadden al overeenstemming bereikt over een aantal technische zaken, zo zou het technische reglement, voor ons toch best een heilig huisje, volgens de OW-Cup methode leading zijn, met ook de bijbehorende geluidseisen. Dit hield dus inderdaad in dat er vooral op veiligheid gekeurd zou worden, met minder aandacht voor de competitie. Zo zou er -als voorbeeld- niet meer naar de bolling van een ruitje gekeken worden, maar zou het ook minder snel ontdekt worden als je een 750 onder je 600 zou hangen. Daar waren we dus al uit, waarbij wij ons beseft hebben dat je met weinig deelnemers ook niet heel veel in te brengen hebt. 

Helaas kwamen bij het formaliseren hiervan echter andere wensen, vragen of eisen naar boven waaraan de KNMV simpelweg niet kan voldoen. Dit betreft voornamelijk het aangaan van een langdurige verplichting van een substantiële, financiële bijdrage vanuit de KNMV. Dit was dermate, netjes gezegd, “substantieel” en lang, dat we op zo’n langdurige, flinke financiële invulling geen ja kunnen zeggen, ook gezien de huidige “reorganisatie 2020” binnen de KNMV. 

De BeNeCup gaat in 2017 wel door met races in Oss en Hengelo, mogelijk komt daar nog een derde evenement op het TT-Circuit in Assen bij. We houden daarnaast nog drie Nederlandse wegracekampioenschappen over; het Moto3 kampioenschap wat is ondergebracht bij het NEC, het NK Classics en het ONK Zijspannen. Dit alles betekent dat er in 2017 geen ONK Dutch Supersport en Dutch Superbike verreden zal worden. Daarvoor gelden eisen qua minimum aantal deelnemers waar we al eens vaker van waren afgeweken. Maar als je dan onder helft daarvan komt moet je besluiten dat het zo niet door kan gaan. 

We vinden het natuurlijk jammer dat de gesprekken tussen Patrice Assendelft (KNMV) en Hennie Lentink (OW-Cup), met Henk te Brake als intermediair nu nog niet tot het gewenste resultaat hebben geleid, het is blijkbaar nog een halte te vroeg hiervoor. De gesprekken zijn niet beëindigd maar worden op een andere tijdstip en mogelijk in een andere vorm voortgezet.”

Hennie Lentink (CRT) reageert:

“Ik wil hier op dit moment nog even niet op ingaan. Ik heb alle besprekingen persoonlijk alleen met Patrice Assendelft gevoerd en daarbij hebben we heel duidelijk afgesproken dat we een nieuwsbrief versturen en de rest van de achtergronden voor onszelf te houden. Ik kan er nu een heleboel van gaan zeggen maar ik respecteer deze afspraak gewoon.” 

Persbericht CRT Holland In de afgelopen jaren hebben gesprekken tussen KNMV en de OW Cup plaatsgevonden met als insteek een intensivering van de wederzijdse samenwerking. Helaas blijkt nu dat het in totaliteit opgaan van beide competities voor alle klassen van het ONK en de OW Cup voor de KNMV financieel niet haalbaar is. Gevolg voor de OW Cup rijder is niet groot, de hoogst haalbare motorsport titels in Nederland zijn vanaf 2017 te behalen in de klassen NK SuperCup 600 en NK SuperCup 1000 zoals eerder gepubliceerd. Voor de klassen Dutch Supersport en Dutch Superbike worden in 2017 geen ONK-races onder auspiciën van de KNMV georganiseerd, vragen hierover kunnen aan de KNMV worden gericht. De wederzijdse erkenning van KNMV- en OW Cup licenties blijft bestaan volgens de regels uit 2016. De OW Cup reglementen 2017 blijven nagenoeg gelijk aan de reglementen van 2016 net als dezelfde officials, dezelfde sportiviteit, vriendschap en spannende races.

Persbericht KNMV: Na een intensief jaar van gesprekken en onderhandelen zijn we tot de conclusie gekomen dat een intensivering van de samenwerking tussen de OW Cup en de KNMV op dit moment nog niet gaat lukken. Het in elkaar op laten gaan van beide competities en de financiële en administratieve consequenties ervan zijn op dit moment niet haalbaar. Dat laat onverlet dat wij de samenwerking zoals die in 2016 was, erkenning van wederzijdse licenties, in stand willen houden. Rijders met een nationale OW Cup of KNMV licentie kunnen, door middel van een suppletie, voordeliger een internationale licentie aanschaffen. We zullen onverminderd met de OW Cup in gesprek blijven om te onderzoeken of verdere samenwerking in de toekomst wel mogelijk is.

Meer over dit onderwerp:
2016: KNMV: begrip samenvoeging ONK SSP & SBK met OW Cup
2015: KNMV & CRT sluiten vrede; wederzijdse erkenning licenties
2013: KNMV biedt excuses aan in wegrace breedtesport
2012: Machtsstrijd rond voortbestaan KNMV Cup
2012: KNMV-Cup wordt in 2013 OW-Cup 

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws