Skip to main content

Het aantal boetes steeg in 2022 met 1,6 procent ten opzichte van 2021. Hiermee zijn er ruim 8 miljoen verkeersovertredingen in 2022 geconstasteerd. In totaal gaat het dan om 8.153.043 verkeersovertredingen. Het grootste gedeelte van de de verkeersovertredingen, of boetes, betrof de snelheid. Fout parkeren en/of stilstaan scoort ook hoog, evenals door rood rijden. Cijfers specifiek voor motorrijders zijn nog niet gepubliceerd.

Top drie verkeersovertredingen

De top-3 bestaat dus uit snelheid, fout parkeren en door rood rijden. Snelheidsovertredingen nemen hiermee het grootste deel voor hun rekening. Van de ruim 8 miljoen boetes, is dat bijna 80 procent. In totaal zijn er 6.512.086 boetes uitgeschreven op snelheidsovertredingen. Fout parkeren zijn er 422.454 (ruim 5 procent). Door rood rijden betreft 244.395 (ruim 2 procent) boetes. Met name het aantal fout parkeerders valt op. Dit aantal boetes steeg met bijna 15 procent. Flink boven het totale gemiddelde dus van het aantal boetes. Volgens de rijksoverheid is een mogelijke verklaring te vinden in het feit dat binnensteden weer drukker bezocht worden, omdat de Corona maatregelen van tafel zijn. Deze toename in drukte zou er ook voor zorgen dat er dus meer (fout) geparkeerd wordt in de binnensteden.

Overige verkeersovertredingen

Wat eveneens opvalt is de flinke toename van 16 procent, van telefoon gebruik op de fiets, naar 53.259 verkeersovertredingen. De bekeuringen voor het niet dragen van een helm, stegen eveneens flink. Ruim 56 procent meer mensen werden op de bon geslingerd voor het niet, of niet correct dragen van een helm. In totaal gaat het om 30.419 boetes. Een flinke stijging, die deels te maken kan hebben met de onwetendheid van de bestuurders van Speed-Pedelecs, die ook verplicht een helm moeten dragen. Ook een verzekering is voor deze vorm van vervoer overigens verplicht.

Flitspaal populair

Het grootste deel van de bekeuringen bestaat uit snelheids overtredingen. Daarom is het ook niet heel verwonderlijk dat het grootste deel van de boetes, ruim 7,6 miljoen, via de registratie van het kenteken ging. Ruim drie miljoen van deze registraties gebeurde door middel van een flitspaal. De mobiele radarset neemt ook ruim 1,3 miljoen boetes voor zijn rekening. Nieuw sinds november is de Flexflitser. Deze flitspaal is semi permanent en kan zeer snel en gemakkelijk geplaatst worden om vervolgens twee maanden een bepaald punt te controleren. In de laatste twee maanden van 2022 zijn er in totaal 4958 boetes via de Flexflitser uitgeschreven.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws