Skip to main content

Richa levert Schuberth en Shoei motorhelmen politie

De aanbesteding van nieuwe motorhelmen voor de politie heeft een bijzondere winnaar opgeleverd: namelijk Richa. Nou heeft het Belgische motorkledingmerk helemaal geen eigen motorhelmen, maar het bedrijf heeft wel ervaring met levering aan de politie en de landelijke dekking door haar MKC Moto motorkledingzaken. Richa levert, na enige vertraging in de aanbesteding, vanuit die constructie motorhelmen van Schuberth (C5) en Shoei (Neotec 3), die dan weer de specialist Abiom van een microfoon en luidsprekers worden voorzien, voor de verbinding met de meldkamer en andere motoragenten. In onderstaand bericht legt de politie uit hoe ze tot deze keuze zijn gekomen.

“Richa levert de motorhelmen. Richa werkt samen met Abiom voor het inbouwen van de spreek- en luistergarnituur (SLG). Beide zijn bekende leveranciers van de politie. Deze aanbesteding hebben zij samen gewonnen. Daarmee is er straks één landelijke overeenkomst voor de levering, reparaties en storingen aan de helm én de spreek- en luistergarnituur. Dit maakt het voor de motorrijder makkelijker: als die een nieuwe helm bestelt, zit daar direct een nieuwe spreek- en luisterset in en als er een storing is, is er voor de politie één aanspreekpunt. De belangrijkste reden om de helm en SLG te combineren, is om de afhankelijkheden te verkleinen en daarmee de kwaliteit van verstaanbaarheid (ook op hoge snelheden) te verbeteren. Motorrijders kunnen straks kiezen uit twee helmen: Schuberth C5 en Shoei Neotec 3. Deze twee helmen zijn verschillend qua hoofdvorm, dus er is voor ieder wat wils. Niet iedereen krijgt direct een nieuwe helm, de huidige helm wordt pas vervangen wanneer de levensduur is verstreken.”

Pasvorm, comfort, gewicht en verstaanbaarheid

“De helmen zijn uitvoerig getest in twee fases. In de eerste fase is door een groep van 6 motorrijders voornamelijk de kwaliteit van de communicatie getest. Er is beoordeeld of de zender en ontvanger elkaar voldoende konden verstaan bij lage en hoge snelheden. Een ander aspect dat is beoordeeld, is het voorkomen van de hinderlijke bijgeluiden of achtergrondgeluiden. De combinatie Richa/Abiom is geslaagd voor deze test, en mocht door naar fase 2 van de aanbesteding. In fase 2 zijn de helmen getest door 29 motorrijders in een gebruikerstest. De testers hebben de helmen in de dagelijkse praktijk getest in combinatie met zowel de BMW 1250RT als Yamaha Tracer. De motorrijders moeten tenslotte tevreden zijn over het eindresultaat, dus hun mening is van doorslaggevend belang. De helmen zijn goed beoordeeld op de pasvorm, het comfort met rijden op hogere snelheden, het gewicht en de verstaanbaarheid op hoge snelheden.”

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws