Skip to main content

RAI Vereniging: motorrijden ideale vervoersoptie

De jaarlijkse, officiële reactie van de RAI Vereniging op de politieke plannen die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, is deze keer interessant voor motorrijders. Voor het eerst in zéér lange tijd vraagt de vertegenwoordiger van de Nederlandse auto- en motorindustrie namelijk openlijk aandacht voor motorrijden als slimme mobiliteitsvorm, die de filedruk enorm zou kunnen verlagen. Dat lijkt een open deur, maar er liggen op korte termijn kansen om motorrijden via de rijbewijswetgeving aantrekkelijker te maken.

In een reactie aan Nieuwsmotor zegt Martijn van Eikenhorst, RAI Manager Sectie Equipment, Motoren en Scooters: “2 oktober komt de demissionaire staatssecretaris bij ons op bezoek om te praten over de rol van de motorfiets voor woon-werk gebruik, en dat beleid niet alleen gaat over fiets, auto en OV.”

Probleem voor alle lobby-organisaties rondom motorrijden is altijd weer dat het er sterk op lijkt dat de politiek met motorrijders het liefst over veiligheid praat, maar (bijna) nooit over mobiliteit. De komst van elektrische motoren biedt nu een politiek correcte route om motorrijden toch op positieve wijze over het voetlicht te brengen, al zal het veiligheidsverhaal altijd een (negatieve) rol blijven spelen, die in het buitenland veel minder bepalend is.

“Aandacht voor tweewielers”

“Verder moet er meer aandacht naar het stimuleren van elektrische scooters en de inzet van (elektrische) motorfietsen. Het zijn ideale vervoersopties voor woon-werkverkeer in en rondom de stad. Door net als in andere landen in Europa de rijbewijseisen voor motorfietsen te verlagen, verlaag je de drempel om op de motor te stappen. Een kans voor open doel om de filedruk te verlagen en de uitstoot te verminderen.” – RAI: Betaalbare mobiliteit noodzakelijk voor bestaanszekerheid van Nederlanders

De verregaande focus op veiligheid heeft ook een rol gespeeld in de besluitvorming over het Europese motorrijbewijs, waarbij Nederland voor de strengste opties koos, al was dat ook wel door een blunder van diezelfde lobby-organisaties. Nu de (motor)rijbewijswetgeving uit 2012 geëvalueerd wordt, liggen er kansen om (bijvoorbeeld) een makkelijk 125cc motorrijbewijs voor automobilisten mogelijk te maken. In landen als Duitsland en België is dit (onder dezelfde Europese wetgeving) al sinds 2012 zo, waardoor veel automobilisten uit de auto komen om met een lichte motorfiets filevrij mobiel te zijn.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws