Skip to main content

Posbank op piekmomenten afgesloten voor motoren èn auto’s

De bij motorrijders populaire Posbank bij Arnhem wordt niet volledig afgesloten voor verkeer, maar het Nationaal Park Veluwezoom gaat wel in het hoogseizoen in weekends en feestdagen grotendeels op slot voor auto’s en motoren. Dit moet het tussen 1 april en 31 oktober onmogelijk maken om op die ‘piekmomenten’ een rondrit door het gebied te maken, afsluitingen op de Bovenallee en de Beekhuizenseweg gaan dit voorkomen. De maximum snelheid gaat daarbij ook naar maar 30 kilometer per uur. Uiteindelijk betekent dit dat de Posbank juist in de weekends van het motorseizoen afgesloten zal zijn voor gemotoriseerd verkeer, waardoor veel motorrijders gedupeerd worden. 

De gedeeltelijke afsluiting is een gevolg van jarenlange discussie in de gemeenteraad van Rheden, die afgelopen dinsdag tot een raadsbesluit leidde. Het alternatieve plan, waarbij de Posbank volledig afgesloten zou worden voor gemotoriseerd verkeer, haalde het niet in de raadsbesluiten. De naast Rhenen gelegen gemeente Rozendaal moet overigens nog een besluit nemen, maar ook daar lijkt politieke voorkeur voor hetzelfde plan met sluiting op ‘piekmomenten‘ te bestaan. 

Over de Posbank en het overkoepelende Nationaal Park Veluwezoom is al langer veel te doen rondom gemotoriseerd verkeer. De mooie, bochtige route is populair bij motorrijders, maar ook veel bezoekers in auto’s genieten van een ritje door het natuurgebied. Dat wordt door milieuactiegroepen als overlast en slecht voor het milieu gezien, waarop een zware lobby is ingezet om de openbare wegen volledig af te sluiten. Bij de laatste raadsvergadering werd er dan ook nog gedemonstreerd door milieactivisten, die pleitten voor ‘Plan C’; het plan met totale afsluiting voor verkeer, dat het dus niet haalde. Tussen alle milieuactivisten stond maar één voorstander om de Posbank open te houden, aldus Omroep Arnhem. 

Beheerder van Nationaal Park Veluwezoom is Vereniging Natuurmonumenten, waarvan bekend is dat die bij voorkeur zoveel mogelijk natuur afsluit voor verkeer en activiteiten. Tegenover Omroep Gelderland laat Natuurmonumenten dan ook weten “zwaar teleurgesteld” te zijn in het besluit om de Posbank niet helemaal af te sluiten voor auto’s en motoren. Natuurmonumenten woordvoerder Jeroen de Koe tegen de regionale omroep: “Het is geen jankverhaal. Het is gewoon een serieus probleem vanuit klimaat, vanuit biodiversiteit en vanuit stikstof”. De verzamelde tegenstanders laten in De Gelderlander weten zelfs “Verbijsterd. Geschoffeerd. Aan de kant gezet. Verdrietig.” te voelen en dit “niet over hun kant te laten gaan”. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws