• Home
 • Nieuws
 • Motornieuws
 • Per 1 maart 2022 worden ernstige en gevaarlijke verkeersovertredingen zwaarder bestraft

Per 1 maart 2022 worden ernstige en gevaarlijke verkeersovertredingen zwaarder bestraft

Vanaf 1 maart worden in Nederland een aantal ernstige en gevaarlijke verkeersovertredingen zwaarder bestraft. Niet alleen de sanctie voor het ‘mobiel bellen achter het stuur’ ziet een flinke verhoging van 100 euro (van 250 euro naar 350 euro) maar ook het bedrag voor ‘onnodig links rijden’ gaat omhoog. Door de verhogingen kunnen ze enkele lichtere overtredingen minder zwaar bestraffen. Zo gaan bijvoorbeeld de verkeersboetes omlaag voor te hard rijden op de snelweg bij de eerste 10 km/u boven de maximum snelheid. 

Het kabinet heeft zich laten adviseren door de Commissie van Feiten en Tarieven. In deze commissie zitten experts van onder andere politie, Openbaar Ministerie en het Centraal Justitieel Incassobureau. De aanpassingen in het verkeersboetestelsel zijn eind vorig jaar via een algemene maatregel van bestuur (AMvB) aan het parlement voorgelegd en treden nu per 1 maart 2022 inwerking.

De verwachting is dat de verkeersveiligheid wordt versterkt door het strenger bestraffen van ernstige verkeersovertredingen. Tegelijkertijd zal de maatschappelijke acceptatie worden vergroot door lichtere overtredingen minder zwaar te beboeten. – aldus de Rijksoverheid

Wat opvalt is dat het, veelbesproken, ‘onnodig veroorzaken van  geluid met een motorrijtuig’ lager beboet gaat worden. De boete krijgt een verlaging van 400 euro naar 250 euro. Vorige maand werd al een relatief laag aantal bekeuringen waargenomen over het jaar 2021 in de catagorie die slaat op het daadwerkelijk ‘overschrijden van het toegestane geluidsniveau door een voertuig’

Hieronder een overzicht zoals deze is te vinden op de site van de Rijksoverheid:

Boete omhoog

 • Niet zo veel mogelijk rechts rijden (onnodig links rijden) op een auto(snel)weg van 150 euro naar 220 euro.
 • Niet verlenen van voorrang aan een voorrangsvoertuig (zoals politieauto met zwaailicht en sirene) van 250 euro naar 350 euro en overhevelen naar het strafrecht.
 • Het vervoeren van minderjarigen zonder gordel verhogen van 150 euro naar 220 euro.
 • Het vasthouden en gebruik van mobiele (communicatie)apparatuur van 250 euro naar 350 euro.

Boete omlaag

Naast dat kleinere snelheidsovertredingen onder de 10 km/u lichter worden bestraft, gaat ook de sanctie omlaag op onder ander de volgende feiten:

 • Het veroorzaken van onnodig geluid met een motorrijtuig 400 euro naar 250 euro.
 • In- en uitstappende passagiers voorbijrijden zonder hen de gelegenheid te geven in- of uit te stappen van 400 euro naar 250 euro.
 • Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats van 400 euro naar 310 euro.
 • Ook wordt de bekeuringsvrije voet ingevoerd voor de eerste 3 kilometer snelheidsoverschrijding op de 130 km/u wegen. Op alle andere wegen geldt die bekeuringsvrije voet al. Nu wordt de uitzondering voor snelheidsovertredingen op 130 km/u wegen weggenomen.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief