Osram zet stap richting goedgekeurde aftermarket H7 LED-koplamp

Veel motorfietsen in Nederland zijn voorzien van aftermarket LED-verlichting. Wat echter regelmatig vergeten wordt, is dat hiervoor in principe ook de koplamp behuizing aangepast dient te worden. Anders bestaat er het risico op een flinke boete. Daarnaast is niet iedere combinatie van behuizing en lamp legaal, beide dienen namelijk voorzien te zijn een ECE typegoedkeuring.

Verlichtingsexpert Osram, met het hoofdkantoor in Duitsland, heeft echter een LED koplamp ontwikkeld die in de standaard behuizing van een voorlamp geplaatst kan worden en is voorzien van een (Duitse!) typegoedkeuring. Op dit moment is de typegoedkeuring enkel geldig voor voertuigen geregistreerd in Duitsland. Met de typegoedkeuring op zak, mag echter wil binnen de gehele Europese Unie deze lichtbron gebruikt worden. Dit komt omdat ieder land eigen wet- en regelgeving kent rondom aanpassingen die gedaan mogen worden aan voertuigen, mits deze maar overeenkomt met de richtlijnen die gelden binnen de EU.

Daarnaast is het niet zo dat ieder Duits voertuig nu voorzien mag worden van Osram’s Night Breakers, zoals Osram de nieuw ontwikkelde LED-lamp noemt. Voor iedere type voertuig, merk en model dient een apart typegoedkeuring aangevraagd te worden. Osram heeft op dit moment enkel verschillende auto merken en modellen opgedragen voor een goedkeuring. Maar de lijst wordt wel steeds groter, daarnaast schept deze ontwikkeling ook mogelijkheden voor motorrijders.

Goedkoop is de lamp niet. De gehele kit kost €130,-. Deze prijs is gebasseerd op de twee koplampen die auto’s hebben, mocht de Night Breaker ook voor motorrijders komen, zal de prijs zeker lager liggen. Osram claimt voor de 19 Watt lamp een 5 keer langere levensduur dan voor een halogeen koplamp en een lichtopbrengst die ruim 200% hoger ligt.

Foto: www.osram.de


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief