Skip to main content

Nieuwe versie kentekenbewijs vanaf juni

Halverwege juni gaat de RDW een nieuwe versie van het kentekenbewijs uitgeven. Het lopende contract met de huidige fabrikant loopt af. De RDW grijpt het moment aan om direct een aantal wijzigingen door te voeren. Vanwege aanbestedingsregels zal een nieuwe partij daarnaast de productie voor overnemen.

Nieuwe leesapparatuur nodig

Er is met name sprake van kleine zichtbare en onzichtbare aanpassingen in kenmerken die de echtheid van het document duidelijk moeten maken. Door de kijkhoek te veranderen van het nieuwe pasje zijn er verschillende kenmerken die veranderen. Zo zal het bekende RDW logo op de achterzijde van kleur veranderen. Op de voorzijde is er een kleine blauwe cirkel met een pijl er in die van richting wijzigt, naar gelang de kijkhoek. Daarnaast is het nieuwe pasje voorzien van meerdere afbeeldingen die alleen onder uv-licht zichtbaar zijn.

Naast de nieuwe kenmerken is onder andere ook een nieuwe contactchip. Gevolg is wel dat leesapparatuur nieuwe software nodig heeft. Deze komt later in het jaar beschikbaar op de website van de RDW. Voor bedrijfs- en aanhangwagens zal de achterkant wel degelijk anders ingedeeld zijn. In plaats van het separate conformiteitsbewijs zal de meest relevante informatie nu op de achterkant van het kentekenbewijs te lezen zijn.

Geldigheid huidige kentekenbewijs

Het kentekenbewijs zoals we het kennen in creditcard formaat is nu 10 jaar in omloop. Net zoals dat de papieren kentekenbewijzen van voorheen nog steeds geldig zijn en worden vervangen bij eigendomsoverschrijving, zal dit hetzelfde verlopen met de invoer van het nieuwe document.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws