Skip to main content

Nieuwe verlenging van verlopen rijbewijs met 7 maanden

De Europese Commissie heeft, vanwege het Corona-virus, besloten dat alle rijbewijzen die verlopen tussen 1 februari en 31 augustus, zeven maanden langer geldig blijven. De Nederlandse regering neemt dit besluit over, zo heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer laten weten. Eerder al, op 23 april, wist Nieuwsmotor.nl te melden dat rijbewijzen die verlopen zijn tussen 16 maart en 1 juni langer geldig zullen blijven, met uitzondering van rijbewijzen die korter geldig zijn dan 5 jaar.
In de nieuwe regeling zijn deze korter geldige rijbewijzen echter ook meegenomen, die bijvoorbeeld uitgegeven worden op basis van medische redenen. De verlenging van de geldigheid met zeven maanden gaat lopen vanaf de dag dat het rijbewijs normaliter zou vervallen. Het is dus niet zo dat een rijbewijs dat verlopen is op 1 februari, na augustus nog eens 7 maanden langer geldig is! Naast Nederland, geldt het besluit van de EC binnen de gehele Europese Unie, waardoor er nu binnen alle lidstaten een duidelijke lijn is.
Verder heeft Cora van Nieuwenhuizen besloten om ook de geldigheid van het theorie-examen te verlengen. Examens waarvan de geldigheid vervalt tussen 1 juni en 1 oktober, worden verlengd 1 april 2021.

 

Lees hieronder het volledige bericht van de Rijksoverheid:

Als gevolg van de COVID-19 maatregelen kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. Daarom heeft de Europese Commissie besloten om de geldigheid van alle EU-rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 31 augustus 2020 verlopen, met zeven maanden te verlengen. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Afgelopen april besloot Van Nieuwenhuizen al dat rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 16 maart, geldig blijven tot 1 juni 2020. Deze coulance wordt met deze maatregel van de Europese Commissie uitgebreid en verlengd. Door de tijdelijke regeling kunnen mensen vanaf de dag dat hun rijbewijs verloopt, maximaal zeven maanden blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs. Ze blijven in die periode verzekerd en krijgen hiervoor geen boete als ze staande worden gehouden. De regeling geldt voor Nederland en alle andere EU-lidstaten.

In tegenstelling tot de eerdere Nederlandse versoepeling, geldt deze Europese regeling voor alle rijbewijzen. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar drie of één jaar geldig zijn. De minister roept mensen met zo’n rijbewijs op om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijvaardigheid heeft plaatsgevonden.

De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer. Het verlopen rijbewijs geldt ook niet als identificatiemiddel, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.

Vorige maand besloot de minister om ook de geldigheid van onder meer het theorie-examen voor het rijbewijs te verlengen. Als de geldigheid hiervan is verlopen in de periode vanaf 16 maart, blijven ze tot 1 juni 2020 geldig. Voor theorie-examens die vervallen in de periode van 1 juni tot 1 oktober, heeft Van Nieuwenhuizen besloten de geldigheid te verlengen tot 1 april 2021.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws