Nieuwe impuls motorrijden vanuit Connected Motorcycle Consortium

Yamaha Motor, BMW Motorrad, Honda, KTM, Suzuki en Triumph Motorcycles hebben in december 2020 een overeenkomst getekend om de samenwerking in het Connected Motorcycle Consortium (CMC) vanaf 2021 voort te zetten. Doel is om motorfietsen aan te laten sluiten in de digitale connectiviteit, die momenteel een enorme opmars maakt in het verkeer. Hiermee willen de merken de veiligheid van motorfietsen verbeteren en er zo voor zorgen dat motorfietsen hun rol in toekomstige mobiliteit behouden. De zes merken spraken hun intentie uit om de gemeenschappelijke activiteit in CMC ‘Next’ te ondersteunen. 

Een cruciale stap voor CMC ‘Next’ is de samenwerking na 2020 met de auto-industrie en andere voertuigfabrikanten, aangezien motorfietsen op een gestandaardiseerde manier zullen communiceren. Moderne auto’s worden in toenemende mate uitgerust met sensoren aan boord (radar, camera enz.) En rijhulpsystemen. Deze voertuigsystemen moeten ook met motorfietsen communiceren om het effect van hun veiligheidssystemen te vergroten in het geval van gemengd verkeer met motorfietsen. CMC is van mening dat daarvoor op maat gemaakte motor-/autoscenario’s en tests moeten worden ontwikkeld en gestandaardiseerd.

Sinds de oprichting in 2016 heeft het consortium hierom gewerkt aan een basisspecificatie voor motorspecifieke “V2X” connectiviteitssystemen. V2X staat in de draadloze communicatietechnologie voor “Vehicle-to-Everything”, inclusief “Vehicle-to-Vehicle” en “Vehicle-to-Infrastructure”. CMC heeft haar ‘CMC-basisspecificatie’ op 11 december 2020 gelanceerd. De basisspecificatie is een eerste stap om de functie van V2X-motorsystemen te beschrijven. In een volgende stap zullen de deelnemende fabrikanten verdere essentiële functionele vereisten definiëren om in detail te standaardiseren.

De aanpak wordt nu echter verbreed en omvat onder meer onderzoek naar de ‘fysieke’ zichtbaarheid van motorfietsen door ADAS-systemen. Deze ‘systeem’-benadering is gericht op het creëren van synergie tussen sensoren aan boord en connectiviteit. Deze nieuwe organisatie is in januari 2021 begonnen met haar activiteiten. De zes motorfabrikanten die nu het Connected Motorcycle Consortium vormen, moedigen andere motorfabrikanten, leveranciers, autofabrikanten en andere gerelateerde organisaties aan om zich bij de samenwerking aan te sluiten. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief