Skip to main content

Nieuwe datum aanbesteding motorkleding politie

Na een eerste ronde die al in 2018 begon, lijkt het erop dat de ernstig vertraagde Europese aanbesteding van nieuwe motorkleding voor de politie op 4 november 2024 om 09:00 uur start. Op dat moment moeten de aanbiedingen van motorkledingleveranciers binnen zijn, nadat een eerder traject was uitgesteld door onduidelijkheden in de aanbesteding zelf. Met de aankoop is in totaal zeker 22 miljoen euro gemoeid.

Eerste ronde

Al in 2018 begon de politie met een aanbestedingstraject, door op zoek te gaan naar één leverancier van zowel een leren motorpak (met een los regenpak) als een textiel all-weatherpak. Dit nadat er al in 2016 een lijst van klachten werd opgesteld door de Nederlandse Politie Bond, over de -nu nog steeds- in gebruik zijnde motorkleding van Richa. Door de motorrijders van de politie werd indertijd vooral geklaagd over de gebruikte stof en ritsen, maar ook over de pasvorm en onderlinge combinatie van de kledingstukken.

Versimpeld & blauw

Vooral die onderlinge combinatie bleek een valkuil. In eerste instantie dachten de inkopers van de politie dat op te lossen door één merk zowel lederen als textiel motorkleding te laten leveren, maar het bleek dat geen enkel merk daaraan kon of wilde voldoen. Daarop werd de hele tender in 2019 ingetrokken, waarvoor de schuld voornamelijk bij de deelnemende merken werd gelegd. Vervolgens kwam er een marktconsultatie, met als uitkomst een gesplitste tender, waarin de gele politiemotorkleding opeens blauw (ondersteund door een zéér curieus TNO-onderzoek) werd, nadat de Koninklijke Marechaussee (KMAR) net juist van wit naar geel was gegaan. Lederen motorkleding, toch altijd populair bij de motorrijders van de politie, werd volledig geschrapt.

All-weather & Doorwaai

Daarvoor in de plaats kwam eind 2023 een tweeledige aanbesteding, die tegelijkertijd moest gaan draaien: eentje voor “Opvallende Motorkleding All-weather” en één voor “Opvallende Motorkleding Doorwaai”, die laatste dan weer met een los regenpak. Allemaal van textiel gemaakt, maar nu toch als twee losse aanbestedingen met mogelijk twee leveranciers. Ingewikkeld, want veel motorrijders krijgen beide sets en die moeten dan wel perfect op elkaar aansluiten.

Weer vertraging

Ook deze procedure ging het weer mis, want nu zorgden grote onduidelijkheden in de aanbestedingsdocumenten voor klachten vanuit de motorkledingfabrikanten. Die onduidelijkheden bleken zo groot, dat ook dit proces afgebroken moest worden, tot voor kort voor onbepaalde tijd. Daarover komt nu eindelijk nieuws: in plaats van 1 mei 2024 wordt er een nieuwe sluitingstijdstip bekendgemaakt: 4 november 2024 om 09:00 uur.

Inkoopproces politie vs KMAR

Ondertussen heeft de Koninklijke Marechaussee zonder noemenswaardige problemen in korte tijd een nieuw zevenjarig contract afgesloten met Stadler, waarvan de levering al grotendeels is afgerond.

Alles bij elkaar maakt het aanbestedingsproces vanuit de politie geen sterke indruk, nu het al sinds 2018 lopende aanbestedingsproces begin 2025 feitelijk nog van start moet gaan. Vanaf dan moeten gebruikerstests en het doorlichten van de leveranciers gaan beginnen, waarna begin 2026 uitgeleverd moet kunnen worden.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws