Skip to main content

Nieuw (motor)rijbewijs voor driewielers: A/A1 met code 80

Naar nu blijkt heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu al in juni 2017 een opmerkelijke Europese wetswijziging rondom motorrijbewijzen doorgevoerd, namelijk de toevoeging van een ‘Categorie A met code 80′. Daarbij staat deze code 80 voor een beperking voor driewielers (tricycle), zoals er ook al jaren een vergelijkbare vorm is voor automaten. In de nieuwe wetgeving is het mogelijk om een tijd met code 80 te rijden en deze vervolgens te laten schrappen, waardoor er een gewoon motorrijbewijs overblijft, wat een makkelijke route naar dat motorrijbewijs lijkt. 

De Code 80 aantekening op het rijbewijs maakt het mogelijk examen te doen op een driewieler, waar dit tot nu toe altijd op een motorfiets met twee wielen moest zijn, ook als men voornemens was alleen met een driewieler te rijden. Beginnende motorrijders kunnen er dus vanaf nu voor kiezen om het rijbewijs voor een driewieler te halen in twee categorieën, namelijk A1 en A onbeperkt. Volgens de KNMV zorgt dit voor de volgende mogelijke situaties: 

Motorrijbewijs A1 (code 80): Start met rijlessen op je 18e, examen met een tweewielige motorfiets <15kw. Je ontvangt na je examen het rijbewijs A1 met code 80 (beperking tricycle). Na twee jaar kun je examen doen voor je A2 motorrijbewijs en vervolgens na twee jaar voor rijbewijs A, het onbeperkt motorrijbewijs. Kortom je valt dan terug naar het oude getrapte systeem, met de bijbehorende examens.
Rijbewijs A Onbeperkt (code 80): Start met rijlessen vanaf 21 jaar, examen met een motorfiets van 40kw en straks met 50kw (A onbeperkt). Je ontvangt rijbewijs A onbeperkt met code 80 (beperking tricycle) en het ‘normale’ rijbewijs A1 en A2. Twee jaar na afgifte rijbewijs kun je bij jouw gemeente vragen code 80 te laten vervallen of als je 24 bent vervalt dit automatisch en ben je daarna in het bezit van een rijbewijs A onbeperkt, zonder opnieuw examen te doen. 

De wijzigingen zijn volgens de KNMV al bij het CBR bekend, waar verwacht wordt dat men vanaf begin 2018 klaar is voor deze wijziging, dus dat er ook examens met driewielers kunnen worden afgenomen.

De KNMV is niet bij met de ontwikkeling, zo zegt Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Opleidingen bij de KNMV.

Everink: “Dit is een onbegrijpelijke ontwikkeling. Het huidige getrapte systeem is juist door Europa opgezet omdat men destijds van mening was dat er een verband zou zijn tussen leeftijd, vermogen en de kans op een ongeval. De KNMV kwam in 2013 al in opstand tegen deze gedachte. Nu, een aantal jaren later, brengt Brussel het systeem zelf weer om zeep met deze nieuwe vreemde toevoeging. Niemand wordt hier gelukkig van. Dit is een ontwikkeling waar zowel de branche als het CBR totaal niet op voorbereid waren.”

De driewielers zijn altijd al een rare eend in de bijt geweest; waar voor een motorrijbewijs enorm veel examens moeten worden afgelegd, is bij een driewieler opeens een autorijbewijs genoeg om met een vergelijkbaar voertuig de weg op te mogen. Daardoor komt waarschijnlijk dat driewielers momenteel opeens erg populair zijn onder bepaalde groepen jongeren, die het vaak niet al te nauw lijken te nemen met de verkeersregels. 

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws