Nieuw: KTM 890 Duke R

Middels een online presentatie heeft KTM de nieuwe 890 Duke R gepresenteerd. KTM heeft de nieuwe motorfiets veel belovend Super Scalpel genoemd, wat een grote precisie belooft.
Het blok is een doorontwikkeling van de 790 Duke. Door middel van een grotere boring die van 88 naar 90.7 gaat en een grotere slag die van 56.7 naar 68.8 gaat wordt een grotere cilinderinoud bereikt voor de 890 Duke. Toch is dit niet het enige dat veranderde. De krukas is aangepast, en heeft nu 20% meer massa. Hierdoor zou het blok stabieler moeten draaien. Ook zijn de zuigers groter, maar wel lichter. Als laatste is de hoeveelheid benzine die ingespoten wordt ook onafhankelijk per cilinder te regelen. Dit alles zou voor soepeler karakter moeten zorgen, met name in het lage toeren gebied.
In totaal biedt het nieuwe blok 121 Pk bij 9250 toeren per minuut en 99 Nm koppel bij 7750 toeren per minuut. Ten opzichte van de 790 is dit een stijging van bijna 20Pk!

Vering en demping komen van WP. Aan de voorzijde is de Apex serie gemonteerd en 43 mm in doorsnede. Deze is volledig instelbaar. Aan de achterzijde is de Duke R ook voorzien van WP en volledig instelbaar, waarbij de veervoorspanning hydraulisch is in te stellen. De afstemming is niet per sé harder geworden, omdat KTM niet wilde inboeten op straat gebruik van de 890 Duke.

De remschijven aan de voorkant zijn met 20 millimeter gegroeid ten opzichte van de 790 Duke naar totaal 320 millimeter. Door in de schijven en klauwen van Brembo veel aluminium te gebruiken heeft KTM in totaal 1,2 kilogram aan gewicht weten te besparen. Het remhendel is voorzien van Brembo’s Multi Click System. Hiermee kan de slag die het remhendel moeten maken volledig ingesteld worden. Zodoende kan er gekozen worden voor een lange slag, waarbij de druk meer geleidelijk wordt opgebouwd en een kortere maar meer direct slag.

Ondanks dat KTM aangeeft dat de afstelling van vering en demping op straat gebruik gericht is, is de nieuwe 890 Duke R qua ergonomie vooral sportiever. Het stuur is verder naar voren geplaatst, terwijl de voetsteunen juist verder naar achter en hoger geplaatst werden. De hoogte van het zadel is ook groter geworden en verder naar achter. Hierdoor ontstaat automatisch een sportievere zithouding. Voor een nog sportiever gebruik is de 890 Duke R optioneel uit te rusten met een quick shifter

In Nederland gaat de KTM 890 Duke €14.300 kosten, een leverdatum is nog even afwachten. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief