Skip to main content

Nieuw: Alles over de 2024 Honda CBR600RR

De populaire CBR600RR heeft een indrukwekkende en felbegeerde racestamboom. Hij reed van 2003 tot 2008 elk jaar naar de overwinning in het FIM World Supersport kampioenschap, en nogmaals in 2010, 2012 en 2014. De motor won het Asia Road Racing kampioenschap van 2012 tot 2016 en het All-Japan Road Race kampioenschap ST600 klasse van 2003 tot 2011, en in 2013, 2014, 2016 en 2019. De CBR leverde ook het motorblok voor de Moto2 tussen 2010 en 2018.

CBR600RR

De 600RR verdween begin 2017 uit de Europese showrooms toen de trend van supersport machines naar naked en adventure modellen versnelde. In de tussenliggende jaren heeft de middelzware sportcategorie een opleving gezien en werd het model in Japan en Thailand opnieuw geïntroduceerd voor 2021.

Nu is de tijd rijp om terug te keren naar Europa. De nieuwe 2024 CBR600RR is uitgerust met geavanceerde, op de MotoGP geïnspireerde elektronica en aerodynamica en is een zeldzaam mooi ding – een viercilinder in een klasse apart en belust op hoge toerentallen. Hij is geboren om strakke lijnen te rijden op de openbare weg én op een gesloten circuit. Er is geen enkele rijervaring die vergelijkbaar is.

Model Overzicht

Honda’s supersporticoon keert terug naar Europa met zijn 599cc vier-in-lijn motor die maar liefst 89kW (120 pk) produceert bij 14.250 tpm en gebruik maakt van een assist/slipperkoppeling en standaard quickshifter.

Een elektronicapakket afkomstig van de RC213V-S en de CBR1000RR Fireblade omvat Throttle By Wire, 9-traps Honda Selectable Torque Control (HSTC), Wheelie Control en Rear Lift Control.

Het hart van de actie en de besturing van alle systemen, inclusief ABS in bochten, is een 6- assige inertie meeteenheid (IMU) die ook te vinden is aan boord van zijn grote broer, de CBR1000RR-R Fireblade. Er zijn 3 standaard rijmodi, plus 2 gebruikersmodi voor het aanpassen van motorvermogen, motorremmen, HSTC en Wheelie Control.

Frame

Het chassis bestaat uit een aluminium twin-spar frame, aluminium achterbrug, 41mm Showa Big Piston USD voorvork en Unit Pro-Link Showa achterschokdemper. Vier radiaal gemonteerde remklauwen zorgen voor de remkracht en een Honda Electronic Steering Damper (HESD) voor extra stabiliteit.

Het TFT-kleurenscherm bevat de modi Street, Circuit en Mechanic. Een schakelindicator en ronde-timer zijn ook aanwezig. Honda’s Emergency Stop Signal (ESS) en Honda Ignition Security System (HISS) maken deel uit van de uitrusting.

Net als alle andere motoren in Honda’s supersportfamilie is de 2024 CBR600RR verkrijgbaar in twee kleuropties: mat Ballistic Black Metallic en de suggestieve Grand Prix Red HRC TriColour, de kenmerkende kleurstelling van Honda Racing Corporation (HRC).

24YMHONDACBR600RR

Motor

∙Vier-in-lijn motor produceert 89 kW (120 pk) met 63 Nm Koppel
∙Assist/slipper koppeling

De 599cc 16-kleppen vier-in-lijn van de CBR600RR produceert 89 kW bij 14.250 tpm en 63 Nm koppel bij 11.500 tpm. Om het vermogen bij dit maximum toerental te kunnen leveren, zijn de materialen voor de nokkenassen, klepveren en krukas verbeterd om zowel de inertiekracht bij hoge toerentallen als de duurzaamheid te beheersen. Boring en slag zijn ingesteld op 67 mm x 42,5 mm, met een compressieverhouding van 12,2:1.

Elk aspect van de inlaat, verbranding en uitlaat is doorontwikkeld sinds de CBR600RR voor het laatst in Europa te koop was. De diameter van het gasklephuis is 44 mm om bij hoge toerentallen voldoende volume te kunnen leveren. De poort van de gasvlinderklep en de klep aan de inlaatzijde zijn zo gevormd dat de dwarsdoorsnede van de hele poort (inclusief de binnenkant van het gasklephuis) vloeiend verloopt, waardoor de inlaatdruk minder snel daalt.

Kleptiming

De combinatie van deze soepele inlaatdoorlaat en Throttle By Wire (TBW) zorgt voor een soepele gasklepregeling, vooral bij gedeeltelijke openingen vanuit volledig gesloten stand. De inlaatpoorten zijn opnieuw gevormd, waardoor de doorstroomcapaciteit met 2,2% is toegenomen.

De kleptiming werd ook aangepast: het sluiten van de inlaatkleppen werd 5° naar achter gebracht en de uitlaatkleppen openen 5° later, waardoor het brandstof/luchtmengsel efficiënter wordt opgenomen en de verbrandingsgassen beter worden afgevoerd. De diameter van de inlaatkleppen is 27,5 mm en die van de uitlaatkleppen 22,5 mm. Voor maximale koeling rond de cilinderkop is er een vernieuwde koelingsloop.

De 4-2-1 uitlaat maakt gebruik van grote boringdiameters om de gasstroom bij hoge toerentallen te verbeteren; de wanddikte is zorgvuldig gekozen om gewichtstoename te minimaliseren. De katalysator is ook fysiek groter en is een belangrijk onderdeel van het EURO5 homologatieproces.

Een assist/slipperkoppeling controleert het blokkeren van het achterwiel bij snel terugschakelen en hard remmen. Hij vermindert ook de fysieke kracht die nodig is om de koppeling te bedienen met 32% ten opzichte van een standaardontwerp en maakt gebruik van gegoten aluminium nokken.

Elektronica voor het blok

  • Van de RC213V-S afgeleid Throttle By Wire (TBW) systeem
  • 9-niveaus Honda Selectable Torque Control (HSTC)
  • 3 standaard rijmodi plus opties om vermogen, motorrem, HSTC en Wheelie
  • Control aan te passen
  • Standaard Quickshifter

De Throttle By Wire (TBW) die wordt gebruikt door de CBR600RR is afgeleid van de CBR1000RR-R Fireblade en werd ontwikkeld voor de RC213V-S. Een Acceleration Position Sensor (APS), die in verbinding staat met de gashendel, is ingebouwd in het schakelmechanisme. Deze stuurt een signaal naar de ECU, die vervolgens een signaal stuurt naar de TBW motor die de vlinderklep aanstuurt. Cruciaal is dat de teruggaande veer en de wrijving die door de APS worden veroorzaakt, een volledig natuurlijk gevoel en
bediening van de gashendel bieden. Het systeem biedt ook dezelfde controleerbaarheid en hetzelfde gevoel in alle vermogensniveaus.

Elektronica

Het elektronische pakket dat bij TBW hoort is ook afkomstig van de Fireblade. Honda Selectable Torque Control (HSTC) op 9 niveaus (plus uit) maakt gebruik van slipfrequentieregeling (die de snelheid waarmee de slip verandert controleert op basis van de verhouding tussen de snelheden van het voor- en achterwiel) om snelle wielspin geleidelijk te beperken. Het zorgt voor een soepel, intuïtief gripmanagement, met software die is ontwikkeld op basis van brede feedback van topniveau uit de hele wereld, waaronder de rijders van HRC. Niveau 1 heeft de minste interventie, niveau 9 de meeste.

Rijmodi

Er zijn drie standaard rijmodi: Modus 1 (sportief rijden), Modus 2 (funrijden) en Modus 3 (comfortabel rijden) met 2 gebruikersopties voor een volledig aangepaste instelling van alle parameters. Modi kunnen tijdens het rijden worden omgeschakeld (vanaf de linker stuurhelft) net als het HSTC-niveau wanneer je in modus 1 of 2 zit.

Power (P) werkt met de niveaus 1-5, waarbij 1 het hoogste vermogen geeft. Motorrem (EB) regelt de prestaties bij een gesloten gasklep op niveau 1-3, waarbij 1 de sterkste motorrem is; Wheelie (W) regelt de prestaties op niveau 1-3 (plus uit), waarbij 1 de zwakste interventie geeft.

Quickshifter

Wheelie Control gebruikt informatie verzameld door de IMU over de hellingshoek van de CBR600RR, samen met de snelheid sensoren van de voor- en achterwielen om het koppel te behouden en de wheelie aan te pakken zonder de voorwaartse versnelling op te offeren. Een standaard quickshifter zorgt voor razendsnelle schakelbewegingen, met een korte brandstofreductietijd tijdens het schakelen en een soepeler oppakken van het koppel na het schakelen. De quickshifter is in 3 standen instelbaar voor een goed gevoel.

Chassis

  • Twin-spar aluminium frame, aluminium achterbrug
  • 41 mm Showa Big Piston USD-voorvork
  • Bosch 6-assige inertie meeteenheid (IMU)
  • Honda elektronische stuurdemper (HESD)
  • Radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen en zwevende remschijven vooraan

Voor deze nieuwste versie van de CBR600RR hebben Honda’s ingenieurs de motor van voor tot achter bekeken, op zoek naar gewichtsbesparing en prestatieverbetering als aanvulling op de elektronica met een Bosch 6-assige Inertial Measurement Unit (in plaats van de 5-assige van het 2021 model).

De vernieuwde IMU is essentieel voor de capaciteit van de motor om snelheid op te bouwen en meet elk dynamisch aspect, in elk vlak, berekent 100 keer per seconde met behulp van Honda’s eigen algoritme en stuurt op zijn beurt de HSTC en Cornering ABS aan, een nieuwe technologie die is toegepast op de 24YM CBR600RR.

Het is 2,5 kg lichter dan het ‘Combined-ABS’ elektronische systeem van het vorige ontwerp en maakt gebruik van een Nissin ABS-modulator en ECU – die input krijgt van de IMU en de vertraging en slip van de snelheid sensoren van de voor- en achterwielen om de remdruk rechtdoor en in bochten te regelen.

Afmetingen

Rear Lift Control is ook nieuw en maakt eveneens gebruik van input van de IMU om de remprestaties te maximaliseren en tegelijkertijd de lift van het achterwiel te minimaliseren. Het hart van het chassis wordt gevormd door een hol, gegoten aluminium frame met dubbele veer. De wielbasis is vastgesteld op 1370 mm, met een balhoofdhoek van 24,06° en een naloop van 100 mm. De lengte van het scharnierpunt van de achterbrug tot de achterwielas is 569 mm; de aluminium achterbrug is ook 150 gram lichter dan op het vorige model, waarbij elk onderdeel opnieuw is ontworpen om gewicht te besparen maar ook om
de gewenste stijfheidsbalans te verkrijgen. Het leeggewicht is bedraagt 193 kg.

Volledig instelbare Showa 41mm Big Piston USD voorvork biedt hoogwaardige veerreactie en controle. De veerpoten zijn ook 15 mm langer voor flexibele geometrische veranderingen. De volledig verstelbare Showa achterschokdemper werkt met Pro-Link.

Remmen

Aan de voorkant klemmen dubbele radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen zwevende remschijven van 310 mm. Een monozuiger remklauw achter werkt op een schijf van 220 mm. Gegoten aluminium wielen zijn uitgerust met een 120/70ZR17M/C voorband en 180/55ZR17M/C achterband.

Een Honda elektronische stuurdemper (HESD) – exclusief ontworpen voor de CBR600RR – werkt gebaseerd op de snelheid en wordt door de ECU aangestuurd; bij lagere snelheden opent de hoofdklep, waardoor de dempingskracht afneemt. Bij hoge snelheid sluit de klep, waardoor de dempingskracht toeneemt voor maximale stabiliteit.

Styling & Uitrusting

∙Beste aerodynamische prestaties in zijn klasse
∙Winglets genereren downforce om de grip van de voorband te verbeteren
∙TFT-kleurenscherm

Hoewel het een prachtig uitziende motorfiets is, levert de styling van de CBR600RR ook twee prestatie-upgrades: als volledig uitgeruste wegmotor, heeft hij met 0,555 de laagste luchtweerstandscoëfficiënt in zijn klasse (met de rijder in een race-tuck) en winglets om de stabiliteit bij het insturen van bochten en het bochtengedrag tijdens het accelereren te verbeteren.

Een leidraad die Honda’s ontwikkelingsteam gebruikte voor de kuip was: ‘Belichaam het functionele ontwerp in het streven naar prestaties op het circuit bij hoge snelheden’. Alles wat we hebben geleerd bij de productie van de CBR1000RR Fireblade, en daarvoor de van de MotoGP afkomstige RC213V-S, is toegepast met de nadruk op de massacentralisatie.

Rijpositie

Als gevolg daarvan zijn de scherpe, supercompacte LED-koplampen, richtingaanwijzers en ABS-modulator lichter dan bij het vorige ontwerp. Ook de rijpositie is bewust flexibel gemaakt voor de weg en het circuit; de tankklep zit 10 mm lager, zodat de rijder bij hoge snelheden netjes kan wegduiken. Het ontwerp is ook slanker, zodat de armen van de rijder ook op snelheid een natuurlijke plaats hebben. Het scherm staat in een hoek van 38° om de aerodynamische efficiëntie te maximaliseren ten opzichte van elke positie die de rijder op het circuit zou kunnen gebruiken. De zadelhoogte bedraagt 820 mm.

Het middengedeelte van de kuip is gefocust op efficiënt koelen van de radiator. De snelheid en druk van de luchtstroom naar de voorwielbehuizing is geoptimaliseerd. De onderkuip reikt tot dicht bij het achterwiel en is zo gevormd dat de luchtstroom naar beneden wordt verplaatst. Dit vermindert de hoeveelheid directe luchtdruk tegen de band, waardoor de algehele weerstand afneemt.

Downforce

De winglets genereren downforce – waardoor de voorband belast blijft – bij het ingaan van de bocht wanneer de rijder naar binnen leunt en de voorrem loslaat. En de algehele stabiliteit in de bochten is verbeterd, net als de bochtensnelheid. De zorgvuldig ontworpen winglets hebben geen invloed op de wendbaarheid van de motorfiets, omdat de verticale vorm de ontwikkeling van turbulentie onderdrukt.

Een TFT-kleurenscherm bevat de modi Street, Circuit en Mechanic. Een schakelindicator maakt gebruik van 5 witte horizontale LED’s boven het centrale display die aangaan en knipperen bij het vooraf ingestelde toerental voor het schakelen. Er is tevens informatie beschikbaar over de rondetijd, het aantal ronden en de snelste ronde.

De verlichting is LED. De dubbele koplampen zijn zeer licht ontworpen en zorgen voor een optimaal design van het inlaatgebied voor het centrale ram-air kanaal. Honda’s Emergency Stop Signal (ESS) is gekoppeld aan de ABS-modulator en activeert de knipperlichten voor en achter bij plotseling hard remmen.

HISS

Het Honda Ignition Security System (HISS) maakt gebruik van onderlinge communicatie tussen de ID-tag in de sleutel en de interne ID van de ECU van de motor, zodat er geen manier is om de motor te starten zonder de sleutel. Een rode LED op het dashboard knippert elke 2,5 seconden gedurende 24 uur nadat het contact is uitgeschakeld en zelfs als de LED stopt met knipperen, is HISS nog steeds ingeschakeld.

Een detail om te onthouden – de CBR600RR draagt zijn race-DNA in de vorm van Honda’s kenmerkende vleugel op de brandstoftankdeksel – precies hetzelfde als op de RC213V-S.

Accessoires

Twee originele Honda accessoire-pakketten zijn nu beschikbaar voor de CBR600RR:

Race Pack

Dit pakket onderstreept de racestamboom en sportiviteit van de CBR600RR. De olievuldop
is voorzien van een HRC-logo, de Carbon Look Tankpad draagt een CBR-logo en de Wheel
Stripes zijn afgewerkt in HRC Tri-Colour en Honda Racing Logo. Een zadelkap vervangt het
passagierszadel en is verkrijgbaar in zwart of rood.

Touring Pakket

Verbreed je supersportervaring met een functionele zadeltas die speciaal is aangepast aan
de conische vorm van het passagierszadel. De tas heeft een inhoud van 15 liter die kan
worden uitgebreid tot 22 liter en is altijd stabiel tijdens het rijden dankzij het specifieke
bevestigingssysteem. Verwarmde handvatten met 5 niveaus verlengen het rijseizoen, terwijl
een USB-C oplaadpunt voor extra gemak zorgt.

HRC Race Kit

HRC heeft een Race Kit ontwikkeld die de prestaties verhoogt, het bochtenwerk en de grip
verbetert en gewicht bespaart. Verkrijgbaar als complete kit – en alleen voor circuitgebruik –
zijn alle veiligheidsitems netjes verwijderd en kunnen de HRC kit-onderdelen, inclusief ECU,
kabelboom, cilinderkoppakking, grote radiateur, race-uitlaat, voor- en achterwielophanging
en remschijven rechtstreeks worden aangesloten.

Technische gegevens 2024 Honda CBR600RR Supersport

Motor
TypeVloeistof gekoeld 16-klepper DOHC, 4 cilinder in lijn
Inhoud(cm³)599cc
Kleppen per cilinder4
Boring & Slag (mm)67mm x 42.5mm
Compressie verhouding12.2:1
Max. Vermogen89kW @ 14,250rpm
Max. Koppel63Nm @ 11,500rpm
GeluidLurban – 74dB, Lwot – 77dB
Olie inhoud3.4L
FUEL SYSTEM
InjectiesysteemPGM-FI
Tankinhoud18L
C02 emissies WMTC128 g/km
Verbruik18.2km/L (5.5L/100km)
Elektronica
StarterElektrisch
Batterij capaciteit12-9.1Ah YTZ10S
Aandrijving
KoppelingNat, meervoudige hydrologische koppeling
Transmissiehandmatig 6 versnellingen
AandrijvingKetting
FRAME
TypeAluminium dubbele buis composiet
CHASSIS
Afmetingen (L x W x H)2,030mm x 685mm x 1140mm
Wielbasis1,370mm
Balhoofd hoek24 o 06’
Naloop100mm
Zadelhoogte820mm
Grond speling125mm
Gewicht (droog)193kg
Vering
Type voorzijdeVolledig instelbare Showa 41mm Big Piston USD, 120mm stroke.
Type achterzijdeVolledig instelbare Showa-achterschokbreker werkt via Unit Pro-Link. 128 mm veerweg
Wielen
Voorzijde17M/CxMT3.50
Achterzijde17M/CxMT5.50
Bandenmaat voor120/70ZR17M/C DUNLOP Roadsports2
Bandenmaat achter180/55ZR17M/C DUNLOP Roadsports2
Remmen
ABS Type2 channel
VoorZwevende schijven van 310 mm met radiaal gemonteerde remklauw met 4 zuigers
Achter220 mm schijf met remklauw met enkele zuiger
Verlichting en Dashboard
DashboardTFT-LCD
AlarmHISS
KoplampLED
AchterlichtLED
QuickshifterJa

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws