Skip to main content

Nieuw: 2019 Jawa en Jawa 42

Voor het eerst in lange tijd heeft Jawa een nieuw productiemodel gepresenteerd, wat dan ook gelijk de merknaam Jawa als modelnaam draagt. Zoals al eerder aangekondigd maken beide motoren gebruik van het 300 cc vloeistofgekoelde DOHC viertakt motorblok met zes versnellingen uit de Inidiase Mahindra Mojo, zoals dit eerder ook al bij de Peugeot Motocycles prototypes gebeurde. Beide merken zijn, samen met BSA, in handen van de immense Mahindra Group, fabrikant van -onder andere- miljoenen lichte motorfietsen op de Indiase markt. Met de komst van de Jawa’s met retro-uiterlijk wil Mahindra de aanval op het explosief groeiende (eveneens Indiase) Royal Enfield openen. 

Het 293 cc motorblok van beide Jawa’s levert 27 PK en 28 NM en is van bewezen kwaliteit, omdat het al miljoenen malen onder de Mahindra Mojo 300 uitgeleverd. De “Forty Two” is met 1.55 Lakh de goedkoopste versie, omgerekend is dit zo’n 1900 euro. Dan volgt de maar iets duurdere Jawa met andere spiegels, dashboard, koplamp en benzinetank. Naast deze twee modellen is er ook nog een special genaamd Perak, die het uiterlijk van een bobber heeft maar nog in de conceptfase lijkt. Anand Mahindra, CEO van het conglomeraat, over de Jawa: “Het komt zelden voor dat ik een legende weer tot leven mag wekken”.

In eerste instantie is deze Jawa bestemd voor de Aziatische markt, maar de Indiase eigenaar van het merk zal zeker uitbreiding richting de rest van de wereld nastreven. De constructie hiervoor is echter wel ingewikkeld, de merknaam Jawa wordt in de groeimarkten door Mahindra onder licentie gebruikt door de Mahindra Group via haar dochterbedrijf Classic Legends pvt. Limited. Voor Europa is er echter ook nog de Tsjechische Jawa fabriek, die in veregelijking met het enorme Mahindra echt microscopisch klein is. Mahindra wil in Europa ook al lichte motorfietsen onder de merknaam Peugeot Motocyles gaan verkopen; de recent getoonde prototypes hebben wel dezelfde Mojo 300 als technische basis, maar zien er veel moderner uit dan de Jawa’s. Als Mahindra niet in Europa mag verkopen met de Jawa merknaam, is BSA misschien nog een optie. 

Technische gegevens 2019 Jawa / Jawa 42 (Mahindra)

Engine Single Cylinder, 4 Stroke, Liquid Cooled, DOHC
Capacity 293 cc
Bore Stroke 76 x 65 mm
Compression 11:01
Max Power 27 bhp
Max Torque 28 nm
Exhaust Twin Exhaust
Gearbox Constant Mesh 6 Speed
Chassis  
Frame Double cradle
Front Tyres 90/90 – 18
Rear Tyres 120/80 – 17
Front Suspension Telescopic Hydraulic Fork
Rear Suspension Gas Canister – Twin shock hydraulic
Front Brakes 280mm disc with floating caliper and ABS
Rear Brakes Drum brake 153 mm
Dimensions and Weights  
Seat Height 765 mm
Wheelbase 1369 mm
Kerb Weight 170 kg
Tank Capacity 14 ltr

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws