Motorrijlessen tijdens corona: wel of niet doorgaan?

Ondanks de sluiting van het CBR gaan diverse motorrijscholen in Nederland nog door met het geven van motorrijlessen. Er kunnen dus geen examens meer ingepland worden, maar lessen geven en volgend voor zowel AVB (voertuigbeheersing) als AVD (verkeersdeelname) zijn in principe nog gewoon mogelijk. Bas Vis van de KNMV: “Bij autorijscholen was het gelijk duidelijk dat ze niet door kunnen gaan, maar bij motorrijles is dat anders. Ik weet dat een aantal van bij ons aangesloten motorrijscholen dicht gegaan zijn, maar ook dat er rijscholen zijn die doorgaan. We laten rijscholen zelf bepalen wat ze willen doen op dit vlak, het gaat immers om hun eigen inkomen.” 

Een woordvoerder van Smits Rijscholen in Oss legt uit hoe ze nu nog doorgaan met de lessen. “We hebben nu een pakket met aanschaf van motorhelm en motorhandschoenen erin. Daarnaast werken we nu op een andere locatie voor de AVB-oefeningen, waar een aanhangers staat met hesjes, die mensen één voor één kunnen pakken. Voor de AVB, het rijgedeelte, gaat het eigenlijk vanzelf omdat iedereen op zijn eigen lesmotor al verder uit elkaar blijft. Het is nog even afwachten hoeveel leerlingen blijven komen.“

Gerard van Veluwen van Verkeersschool De Veluwe: “als cursisten aangeven geen symptomen van corona te hebben, geven we gewoon les, maar alleen nog 1-op-1. We houden tijd tussen komen en gaan op de rijschool en houden tijdens de instructie natuurlijk de gepaste afstand. De meeste leerlingen nemen eigen motorkleding en helm mee. Voor degenen die dat niet hebben, gebruiken we vinyl binnenhandschoenen en maken we de helmen met alcohol schoon. Omdat de examenplanning volledig verdwenen is, smeren we de lessen wel wat meer uit qua tijd. Zo zorgen we dat ze niet te vroeg al klaar zijn voor het examen, omdat het CBR dicht is.”

Frank Banga van rijschool Motorrijschool GT in Noordwijk heeft juist zijn rijschool tot nader order gesloten. Frank leg uit waarom: “Ik heb een eenmanszaak met een klein kantoortje, waarin mensen zich dan komen melden en omkleden, daar zitten we dan te dicht op elkaar. Komt bij dat je op de motor in deze tijd van het jaar altijd een beetje snotterend van de motor komt door de temperaturen. Normaal nooit een probleem, maar in deze tijd is het lastig inschatten of iemand nou wat heeft of niet. Dus voor de veiligheid van de cursisten maar zeker ook voor mijzelf blijf ik tot de 31ste even dicht, daarna bekijk ik het opnieuw.” 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief