Skip to main content

Motorrijles in aantal regio’s weer begonnen ondanks verbod minister

In diverse Veiligheidsregio’s wordt weer motorrijles gegeven, nadat een rijschoolhouder uit Groningen de noodverordening door een advocaat tegen het licht liet houden en toestemming kreeg om weer te gaan lessen. Opvallend, want door Minister Nieuwenhuizen is daarna nog zeer duidelijk gesteld dat àlle vormen van rijles “voor de eenduidigheid” verboden zijn, ook als onderdeel van de Blijf Thuis-filosofie. Dit geldt officieel nog steeds, al was de minister tegenover SBS6 vorige week positief over een mogelijk snelle herstart van motorrijles, maar die is er nog niet, zoals ze in datzelfde interview duidelijk onderstreepte. Het overkoepelende Veiligheidsberaad moet voor eenduidigheid vanuit de Veiligheidsregio’s zorgen, maar ook die organisatie is niet leidend want elke regio neemt zijn eigen beslissingen. Een situatie waardoor Belgische toestanden ontstaan, nu verschillende overheden elkaar tegenspreken. 

Waar rijinstructeurs specifiek als contactberoep zijn aangemerkt in de toelichting van de noodverordening, is hiervan echter bij motorrijles feitelijk geen sprake, aldus de Groningse rijschoolhouder en zijn advocaat. Daarbij komt dat de juridische basis in de noodverordening zelf zit, en dus niet in de toelichting ervan. Dit betekent volgens de rijschoolhouder dat hij geen contactberoep heeft en dus motorrijles mag geven, wat door de veiligheidsregio Groningen werd bevestigd. Als steekproef namen we contact op met de veiligheidsregio Brabant-Noord, waar motorrijles ook weer is toegestaan, aldus een woordvoerder: 

“Motorrijlessen zijn toegestaan mits aan de landelijke richtlijnen kan worden voldaan, zoals: niet met twee personen op een motor, gebruik van eigen helm en handschoenen, minimaal 1,5 meter afstand houden. Autorijlessen zijn niet toegestaan”. 

Hierdoor onstaat landelijk gezien wel een ongelijke situatie, een direct gevolg van de Nederlandse organisatie van autonome veiligheidsregio’s met elk hun eigen noodverordening. In principe zijn alle 25 regio’s “eigen baas”, waardoor het ook erg lastig is om erachter te komen hoe het er in de verschillende regio’s voorstaat, de pers- en publieksvoorlichting varieert enorm per regio. Het is dan ook niet te achterhalen hoe de situatie in alle 25 verschillende regio’s nu is. 

De woordvoerders van de minister en het Veiligheidsberaad konden nog niet reageren maar zullen dat later alsnog doen, zo werd toegezegd. 

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws