Skip to main content

Motorrijders: 10 keer minder bekeuringen dan andere weggebruikers

In totaal is het aantal verkeersboetes in 2019 gedaald met 8,9% tot 8.369.480 bekeuringen voor alle verkeersdeelnemers. Het gemiddelde boetebedrag was voor alle verkeersovertredingen € 79,05, en voor snelheidsovertredingen € 60,76, wat betekent dat het totale boetebedrag voor 2019 op €661.607.394,-. Eerder hebben we al bericht over deze daling van het aantal verkeersboetes dat in 2019 werd uitgedeeld ten opzichte van het jaar ervoor. Nieuwsmotor.nl vroeg het Centraal Justitieel Incassobureau van het Ministerie van Justitie en Veiligheid om de cijfers alleen voor motorrijders, wat tot bijzondere inzichten leidt. 

Van alle bekeuringen in 2019 is 0,6% uitgedeeld aan een motorrijder, wat neerkomt op 52.905 boetes. Het betreft veelal snelheidsovertredingen, namelijk 38.576 stuks (72,9%). Andere overtredingen zijn het rijden door rood (1818 maal, oftewel 3,4% van alle motor-bekeuringen), of fout parkeren (260 keer). Het aantal snelheidsovertredingen bij motorrijders is met bijna een vijfde gedaald in vergelijking met vorig jaar. 

Opvallend is dat, alhoewel het totaal aantal bekeuringen voor motorrijders is gedaald, het aantal staandehoudingen met 19 % is gestegen naar 5523 bekeuringen. Van alle motorbekeuringen is dit 10,4%. Uitgezet naar alle verkeersdeelnemers bij elkaar zijn 6,3% van alle bekeuringen van afgelopen jaar tijdens een staandehouding uitgeschreven. Er kan dus gesteld worden dat motorrijders vaker een bekeuring krijgen bij staandehouding dan andere weggebruikers. Van het totaal aantal bekeuringen dat bij een staandehouding is uitgeschreven, is 1,0% voor een motorrijder geweest in 2019. 

Uit eigen onderzoek van Nieuwsmotor blijkt dat wanneer het aantal bekeuringen voor snelheidsoverschrijdingen bij motoren wordt uitgezet tegen het aantal motoren dat in Nederland geregistreerd staat, er in het afgelopen jaar 5,8 bekeuringen per 100 motoren voor snelheidsovertreding werden uitgeschreven. Kijken naar alle soorten overtredingen is dit 7,9 bekeuringen per 100 motoren. Voor het totale wagenpark (alle motorvoertuigen die in Nederland geregistreerd staan), gecorrigeerd voor overtredingen gemaakt door buitenlandse bestuurders, komen deze getallen op 57,1 snelheidsbekeuringen per 100 voertuigen en 71,4 bekeuringen per 100 voertuigen, véél meer dus. Het aandeel verkeersboetes per motor in Nederland lijkt daarmee zeer laag, vergeleken met het totale wagenpark. Op dit moment is het niet mogelijk deze vergelijking te maken op basis van gereden kilometers, wat de lage inzetgraad van motoren in Nederland mee zou nemen. 

Verkeersboetes worden echter niet alleen uitgeschreven aan bestuurders van een motorvoertuig. Ook voetgangers, fietsers en andere weggebruikers dragen bij aan het totaal aantal uitgeschreven bekeuringen. Wanneer we het aantal verkeersboetes uitzetten tegenover de totale Nederlandse bevolking van 17,4 miljoen inwoners, komt dit nog altijd uit op meer dan 42 bekeuringen per 100 inwoners.

Bronnen: CJIB, Rijksoverheid.nl; Openbaar ministerie; CBS StatLine
Foto: CC Wikimedia, Silver Spoon


Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws