Skip to main content

Motorrijden met motorrijbewijs + automaat Code 78 onder druk

Slechts zeer weinig toekomstige motorrijders weten het, maar ook motorrijders kunnen rijexamen afleggen op een motorfiets met automatische schakeling of CVT. Dit rijbewijs A met “äutomaat” Code code 78 is in verhouding veel makkelijker te behalen dan op een motorfiets met handbediende koppeling. Een motorrijbewijs A, A1 of A2 met Code 78 is daarna niet alleen geldig voor alle motorscooters, maar ook voor motoren zonder koppeling zoals een aantal Honda;’s met Dual Clutch Transmission (DCT, foto) of de Yamaha FJR1300 Assisted Shift (AS) en zelfs de MV Agusta’s met SCS komen mogelijk in aanmerking. In de afgelopen jaren waren de aantallen motorrijders die met een automaat rijexamen deden extreem laag, maar zoals gezegd is de bekendheid van de regeling bij toekomstige motorrijders minimaal. 

Rijbewijs met code 78 betekent: Alleen geldig voor voertuigen met automatische schakeling. Deze code komt op het rijbewijs wanneer het rijexamen is afgelegd in een voertuig zonder koppelingspedaal of met een motor zonder handbediende koppelingshendel. (bron: CBR)

Nu is er in Nederland discussie aan het onstaan over een mogelijke wetswijziging om Code 78 te laten vervallen, omdat dit in Duitsland komend jaar wordt afgeschaft. Daar zit de rijschoolwereld echter anders in elkaar. Daar kan dan ook de eis gesteld gaan worden dat iemand wel met een schakelvoertuig gelest moet hebben, om vervolgens examen in een automaat te mogen doen. Er is daar ook al een overgangsregeling bekend, waarbij bezitters van Code 78 met een aantal lessen en een door de rijschool afgenomen ‘examen’ een rijbewijs zonder beperkende code voor automaat kunnen krijgen. De automaatcode 78 wordt in Nederland echter (voorlopig) gewoon gehandhaafd, omdat volgens Minister Van Nieuwenhuizen de Europese regels voor Nederland geen ruimte zouden geven om de code te schrappen. Zoals men dus in Duitsland juist van plan is. Wel kondigt Van Nieuwenhuizen aan de opties voor Nederland te willen bespreken met de rijschoolbranche. 

Overigens blijven er tussen landen in de Europese Unie grote verschillen qua rijbewijswetgeving. Zo werd recent bekend dat in Duitsland straks bezitters van een autorijbewijs met een lichte motorfiets mogen rijden. 

Aantallen A met automaat (code 78) geslaagden rijexamen (opgave CBR)  

  A1 A2 A Totaal
2014 13 34 17 64
2015 12 50 13 75
2016 4 45 7 56
2017 7 29 7 43
2018 6 35 7 48
2019 1 61 9 81
Totaal 53 254 60 367

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van RijschoolPro / Rieneke Kok 

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws