Skip to main content

Motorrijbewijs: minder examens, vol vermogen met code 80

De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar, zo meldt het CBR op haar website. Hiermee worden de gevolgen van de Derde Rijbewijs Richtlijn ingrijpend aangepast. In 2011 werd die Europese wetgeving “per ongeluk” volledig ingevoerd, zonder enig ingrijpen vanuit de Nederlandse politiek. Gevolg hiervan was een extreem ingewikkeld traject, met enorm veel dure examens en beperkingen voor jonge motorrijders. Dit lijkt nu dan eindelijk gerepareerd te worden. 

Als je straks het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je “Code 80” op je rijbewijs. Met die code mag je dus niet alleen rijden op een driewielig motorrijtuig, maar ook op een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2), zo blijkt nu opeens. Opvallend, want enige dagen geleden werd bekend dat Code 80 alleen voor driewielers zou zijn, en ook in de wetsteksten staat Code 80 nu nog omschreven als “alleen voor houders van een rijbewijs voor driewielige motorrijwielen van de categorie A die jonger zijn dan 24 jaren“. Prima voor degene die met een driewieler op pad wil, maar indie twee jaar is dit deel nog niet interessant voor de ‘gewone’ mototorrijder. Maar het mooie is nu dat die code 80 twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs vervalt, en ook als je voor die tijd 24 wordt. Je mag daarna dan ook op een zware motor (A) rijden, je hoeft daarvoor nu geen extra examen meer te doen. 

De verlaging van de leeftijd voor het A-examen is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn, zo meldt het CBR. Die geeft aan dat je vanaf je 21e jaar op een driewielig motorrijtuig met een vermogen vanaf 15 kW mag rijden en daarvoor heb je het rijbewijs A nodig. Hiervoor moet je twee praktijkexamens doen, namelijk het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en het motorexamen verkeersdeelneming (AVD). Beide praktijkexamens leg je dan wel weer af op een tweewielige motor, er komt dus geen examen voor driewielige motorrijtuigen. Vooraf aan de praktijkexamens moet je eerst geslaagd zijn voor het motortheorie-examen. Alleen als je al een rijbewijs voor de lichte motor (A1) of de middelzware motor (A2) hebt, hoef je geen theorie-examen meer te doen.

Dit zou beteken dat er de volgende mogelijkheden ontstaan:

A1 motorrijbewijs, maximaal 11 kiloWatt (15 PK): theorie-examen vanaf 17 jaar, praktijkexamen vanaf 18. 

A2 motorrijbewijs, maximaal 35 kiloWatt (48 PK): theorie-examen vanaf 17 jaar, praktijkexamen vanaf 20 jaar. Alleen AWB als je A1 al had.

A motorrijbewijs, onbeperkt vermogen: theorie- en praktijk-examen vanaf 21 jaar. Nog geen 2 jaar A2, of onder 24 jaar? Dan krijg je Code 80 en mag je alleen A1, A2 of driewieler rijden tot 24 jaar of twee jaar bezit rijbewijs. Daarna vervalt de Code 80 zonder extra examen. 

Het CBR past volgens eigen zeggen momenteel de ICT-systemen aan op de wetgeving die in Nederland per 12 juli 2017 versneld is doorgevoerd, dit op aandringen van de Europese Commissie. Dit moet het mogelijk maken dat je met ingang van eind november vanaf je 21e jaar een motorexamen voor de zware categorie (A) kunt reserveren. De definitieve invoeringsdatum volgt nog.

Gezien de nogal onduidelijke invoering en bekendmaking van de nieuwe wetgeving zal er vast nog de modige discussie ontstaan over de juiste uitleg ervan. 

Update 12 september 2017: het lijkt erop dat de huidige bezitters van een A2 rijbewijs pech hebben, zij moeten alsnog een examen doen om het volledige A te krijgen. De meeste logische route lijkt nu om als 18-jarige A1 te halen, dan daarmee door te rijden tot 21 jaar en dan volledig A met Code 80 te halen. Die Code 80 vervalt dan vanzelf als je 24 wordt. A2 wordt dan overgeslagen. Andere mogelijkheid is om op 20 jarige leeftijd A2 te halen, dan op 22-jarige leeftijd met een examen A (volledig) te halen. Omdat je dan 2 jaar met een A2 hebt gereden krijg je geen Code 80 maar een volledig A rijbewijs.

Update 2: We hebben een kort en duidelijk overzicht gemaakt van de nieuwe regels, dat vindt u hier: https://www.nieuwsmotor.nl/motornieuws/22833-alles-over-het-nieuwe-a1,-a2-en-a1-code-80-motorrijbewijs 

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws