Skip to main content

Motormarkt: Kawasaki sterk in april, Yamaha blijft marktleider 2022

In een qua motorverkopen zwakke maand april 2022, verkocht Kawasaki met 380 units de meeste motoren in Nederland. Daarbij wordt het op korte afstand gevolgd door Yamaha (309) en Honda (272), met veel verder daarachter Suzuki (131) en Triumph (119). BMW Motorrad scoorde opvallend laag met 117 geregistreerde kentekens, waarmee ze KTM (112) en Harley-Davidson (108) zelfs maar nèt voor bleven. Dit blijkt uit de marktcijfers van RDC

De sterke verkoopcijfers van Kawasaki kwamen de afgelopen maand vooral op conto van de Z900, die in april 2022 dan ook de bestverkochte motor van Nederland was, waarmee de naked bike direct ook de meest geregistreerde motor van 2022 tot nu toe is geworden, met 277 geregistreerde nieuwe kentekens. Geen kleine prestatie, gezien de normale dominantie van de BMW R1250GS. 

Totaal werden er in april 2022 in heel Nederland, door alle motormerken samen, 1967 motoren verkocht, dat is 1 procent minder dan dezelfde maand vorig jaar. Dat cijfer is nogal een verschil met vorige maand, toen de markt met 31% groeide. Daarmee blijft het totaal voor 2022 overigens nog wel ruim boven de eerste vier maanden van 2021: dit jaar werden er in die tijd 6350 kentekens geregistreerd ten opzichte van 5069 in dezelfde vorig jaar. Aantekening hierbij is wel dat zowel vorig jaar als dit jaar, de corona-pandemie en daaropvolgende leveringsproblemen de cijfers flink vertekenen.

Marktleider

Na de eerst vier maanden is Yamaha nog steeds marktleider, waarbij ze als eerste motormerk in 2022 over de 1000-grens zijn gegaan. Kawasaki is door de sterke prestaties in april echter wel flink ingelopen, het verschil is maar 38 nieuw verkochte motorfietsen. In de afgelopen jaren was het echter vaker zo dat Kawasaki vroeg in het jaar piekte en daarna lager stabiliseerde, terwijl BMW Motorrad juist tegen het einde van het jaar sterker wordt. Honda is, na een aantal zwakke jaren, nu opeens de nieuwe uitdager, maar Yamaha blijft de stabiele partij en voorlopige overall marktleider.

Iets lager op de lijst zien we dat het goed gaat bij Royal Enfield, maar ook bij Piaggo-merken Moto Guzzi en Aprilia, al gaat het hier om relatief kleine hoeveelheden. Piaggio zelf ziet voor het eerst in lange tijd de verkopen van haar motorscooters dalen, waarbij de recente aankondiging dat het volledige mediabudget in de Benelux is wegbezuinigd, niet zal gaan helpen.

Overige merken

Opvallend is verder een forse stijging in de categorie “Overige Merken”, wat betekent dat (nu nog) kleine merken als bijvoorbeeld CF Moto, Fantic, GasGas, Italjet, Moto Morini en Super Soco meer voet aan de grond krijgen bij de Nederlandse motordealers en motorrijders.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws