Motor & Fiscus afl. 2: een motor van de zaak?

In de vorige Motor & Fiscus rubriek, heb ik het uitgebreid gehad over wanneer je nu een motor op de zaak mag zetten en wanneer niet. Maar stel, je hebt er voor gekozen om de motor op de zaak te zetten, hoe gaat het dan verder? Dan heb ik het uiteraard over belastingen, want de technische details van het motorrijden laat ik graag aan een ander over. 

Belastingvoordeel motor van de zaak

Wat zijn nu precies de voordelen van een motor van de zaak? 

Allereerst kan jij (of je baas) natuurlijk de aanschafkosten van de motor zelf aftrekken. Dat kan trouwens niet in één keer, want je moet een motor fiscaal in minimaal vijf jaar afschrijven. Deel dan niet eenvoudigweg de aanschafprijs door vijf, want dan kom je na 5 jaar op nul uit en geen enkele motor is na 5 jaar niets meer waard toch? Hoeveel je dan aan restwaarde over moet houden na 5 jaar weet ik -als fiscaal jurist- niet, maar kijk eens rond op internet wat een motor die 5 jaar ouder is dan jouw exemplaar ongeveer moet kosten. Is de aanschafprijs 20.000 euro en de restwaarde over 5 jaar 5.000 euro? Dan mag je dus elk jaar 3.000 euro als afschrijvingskosten van je winst aftrekken.

Wat mag je als motorrijder nog meer van de belasting aftrekken?

De andere kosten van de motor: de wegenbelasting, de verzekering, de onderhoudskosten, de brandstofkosten, de financieringskosten enzovoorts. Verkoop je de motor later met verlies? Dan is dat verlies ook aftrekbaar.

Een motorfiets met BTW

En de omzetbelasting (BTW) dan? Tja, dat hangt er weer vanaf welk soort bedrijf je hebt. Voor het ene bedrijf is alle omzetbelasting aftrekbaar en voor het andere bedrijf helemaal niets. Maakt jouw bedrijf bijvoorbeeld gebruik van de zogenoemde KOR-regeling? Dan kun je deze aftrek vergeten. Hetzelfde geldt natuurlijk als je de motor onder de margeregeling (dus zonder omzetbelasting) hebt gekocht.

Tot slot wijs ik je nog even op een paar andere voordelen: voor een motor van de zaak kun je onder voorwaarden investeringsaftrek claimen. Dat levert je een aftrekpost van maximaal 28% op. Ben je die vergeten? Dan kun je nog 5 jaar terug in de tijd. Tijdelijk kun je bovendien misschien ook nog gebruik maken van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Dit levert je maximaal 3,9% op, maar aan deze korting heb je alleen wat als je loonheffingen betaalt. Koop je een milieuvriendelijk exemplaar, dan heb je misschien recht op de Milieu-investeringsaftrek (MIA), maar die moet je dan wel op tijd hebben aangevraagd. Meer informatie over de BIK en de MIA vind je op www.rvo.nl.

En wat kost dat dan qua belasting?

Voor niets gaat de zon op natuurlijk. In de volgende rubriek sta ik uitgebreid stil bij de kosten.

Mr. Heleen Elbert – Motor & Fiscus – info@elbertfiscaal.nl

Heleen Elbert is fiscaal-jurist en oud-belastinginspecteur. Elke maand geeft ze op Nieuwsmotor.nl informatie over de combinatie motorrijden en belasting. Kijk voor meer informatie en interessant belastingnieuws op www.motorenfiscus.nl


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief