Motor & Fiscus afl. 1: een motor van de zaak?

In al de jaren dat Heleen Elbert al werkzaam is als fiscaal-jurist, komt regelmatig de vraag voorbij hoe het eigenlijk zit met motorrijden en de belastingen daaromheen. Net zoals bij elk onderwerp, is het niet zo moeilijk, als je maar weet hoe het zit. Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat de belastingwetten sneller veranderen dan het weer. Hoog tijd dus voor een speciale Motor & Fiscus rubriek op dNieuwsmotor. Heb je vragen over dit onderwerp? Kom maar op! Heleen aanvaardt de uitdaging om er zoveel mogelijk te beantwoorden. De eerste heeft ze zelf bedacht: 

Wanneer mag je een motorFIETS eigenlijk ‘op de zaak’ zetten?

Eigenlijk mag je dat helemaal zelf weten, maar let op: er zijn fiscale spelregels. Het hangt er daarbij vanaf of je werkt voor een baas, of je zelfstandig ondernemer/ZZP’er bent of dat je werkt via je eigen BV.

Werken voor een baas

In dat geval bepaalt de baas of je een motor nodig hebt voor je werk. Is dat het geval, dan is het eigenlijk prima. Pas wel even op wanneer je tegelijkertijd een reiskostenvergoeding van de baas krijgt, dat kan problemen opleveren. Rij je met de motor van de zaak, dan heb je op die dagen natuurlijk geen recht op een onbelaste reiskostenvergoeding van de baas. Ben je zelf de baas of familie van de baas? Dan zal de inspecteur extra kritisch bekijken of je die motor wel echt nodig hebt.

Zelfstandig ondernemer/ZZP’er

Bent je inkomstenbelastingondernemer, dan moet je eerst even checken of je de motorfiets wel voldoende voor de zaak gebruikt. Rijd je jaarlijks namelijk minder dan 10% voor de zaak, dan mag de motor niet op de zaak komen te staan. Kun je wel laten zien dat je die 10% zakelijke kilometers haalt, dan mag de motor op de zaak. Alleen in heel extreme gevallen (een heel erg duur exemplaar?) zou de belastinginspecteur kunnen zeggen dat geen andere ondernemer het in zijn hoofd zou halen om zo’n motor op de zaak te zetten. In dat geval loop je het risico dat niet alle motorkosten aftrekbaar zijn.

Werken via je eigen BV

Heb je een BV, dan hoef je geen rekening te houden met die 10% grens die ik in de vorige paragraaf heb genoemd. Ook hier loop je eigenlijk alleen in extreme gevallen het risico dat niet alle kosten aftrekbaar zijn. 

Kortom, je mag best wel vaak een motor op de zaak zetten. Maar let op: daar moet je dan wel belasting over betalen. Hoe dat precies zit leg ik een volgende keer uit.

Mr. Heleen Elbert – Motor & Fiscus – info@elbertfiscaal.nl

Heleen Elbert is fiscaal-jurist en oud-belastinginspecteur. Elke maand geeft ze op Nieuwsmotor.nl informatie over de combinatie motorrijden en belasting. Kijk voor meer informatie en interessant belastingnieuws op www.motorenfiscus.nl


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief