Minister en Veiligheidsregio’s alsnog eens: motorrijles mag weer

Nadat twee overheden elkaar volledig tegenspraken over het al dan niet toestaan van motorrijles, is er eindelijk officiële duidelijkheid: zowel de minister van Infrastructuur en Waterstaat als de Veiligheidsregio’s laten nu aan Nieuwsmotor weten dat motorrijles weer mag. 

Eerder deze week ontstond er onduidelijkheid, nadat de Veiligheidsregio Groningen aangaf dat motorrijles toegestaan was, maar de minister van Infrastructuur en Waterstaat verklaarde dat het verboden was. De door Nieuwsmotor ingediende vragen werden dan ook niet direct beantwoord, maar nu is er dan een gezamenlijk standpunt van twee overheden die blijkbaar volledig onafhankelijk van elkaar opereren. De Veilgheidsregio’s reageerden vanmorgen als eerste met een verklaring:

“Het Veiligheidsberaad sluit aan bij het juridische advies dat is ingewonnen door de veiligheidsregio’s: bij het verzorgen van motorrijlessen is geen sprake van lichamelijk contact of lichamelijke nabijheid die eigen is aan de uitoefening van contactberoepen, zoals bedoeld in artikel 2.4 van de noodverordening. Bij het verzorgen van motorrijlessen kan 1,5 meter in acht worden genomen. De instructeur rijdt zelf op een motor of in een auto achter de leerling en communiceert via ingebouwde radioverbinding of op andere elektronische wijze. Uit de aard van deze activiteit volgt niet dat 1,5 meter afstand niet in acht kan worden genomen.”

Daarna meldde minister Van Nieuwenhuizen zich aangaande het starten van motorrijlessen, waarin ze eigenlijk niets anders meer kan doen dan de veiligheidsregio’s volgen, al lijkt dat de omgekeerde wereld. Ze reageert naar Nieuwsmotor:

“Ik ben blij dat de motorrijlessen weer van start kunnen gaan. Zoals ik eerder heb aangegeven vind ik logisch dat dit bovenaan het lijstje staat van mogelijke versoepelingen. De veiligheidsregio’s hebben op grond van de noodverordening een uitzondering gemaakt voor motorrijlessen omdat hierbij de 1,5 meter niet wordt aangetast. Collega De Jonge van VWS heeft vanuit de volksgezondheid geen reden om dat tegen te houden. Wel blijft uiteraard de regel gelden om hierbij voldoende afstand te bewaren.
De voorzitter van de betreffende veiligheidsregio is bevoegd om deze uitleg te geven, te besluiten of de noodverordening wordt overtreden en zo nodig handhavend op te treden.” 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief