Skip to main content

Medische keuring motorrijbewijs eenvoudiger en goedkoper

Voor de beoordeling over de rijgeschiktheid is een medisch onderzoek door een onafhankelijk specialist binnenkort niet in alle gevallen meer noodzakelijk. In plaats daarvan gaat het CBR voor objectieve medische informatie vaker bestaande gegevens van bijvoorbeeld de behandelend arts gebruiken. Minister Schultz van Haegen past de Regeling Eisen Geschiktheid 2000 dit voorjaar aan op advies van de Gezondheidsraad. Dit betekent tijdswinst én kostenbesparingen voor mensen met aandoeningen zoals dementie, slaapproblemen neurologische en visuele aandoeningen en spierziekten. 

“Het is belangrijk dat mensen veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Maar ik vind het ook belangrijk dat de eisen niet strenger zijn dan nodig is voor de verkeersveiligheid. Door de procedure makkelijker en goedkoper te maken, helpen we mensen om langer mobiel te blijven”, aldus minister Schultz.

Momenteel kunnen alleen mensen met nierschade of een hartkastje (ICD) gegevens van de eigen behandelend specialist insturen voor de beoordeling door het CBR. Mensen met andere aandoeningen moesten in deze gevallen tot nu toe naar een onafhankelijke arts voor een extra onderzoek. Door de regeling aan te passen kunnen ook zij binnenkort de eenvoudigere keuringsprocedure doorlopen. Voorwaarde hiervoor is wel dat de eigen specialist hieraan wil meewerken en de betrokkene zelf ook toestemming geeft. Verder is straks geen keuring door een neuroloog meer nodig voor bestuurders van een motor of personenauto die zonder blijvende schade zijn hersteld van een beroerte of TIA. Ook voor mensen die ooit een epileptische aanval hebben gehad en tenminste vijf jaar aanvalsvrij zijn wordt de procedure makkelijker.

Bron: Rijksoverheid

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws