Skip to main content

Marechaussee, commando’s en luchtmobiele brigade zoeken onopvallende motorkleding

Via een Europese aanbesteding gaat het Ministerie van Defensie op zoek naar een leverancier van onopvallende motorkleding, motorlaarzen en motorhandschoenen voor de Koninklijke Marechaussee (KMAR), Korps Commando Troepen (KCT) en de Luchtmobiele Brigade (LMB) van het Commando Landstrijdkrachten. Dit is de tweede in een serie separate aanbestedingen, nadat uit een marktconsultatie bleek dat dit beter zou werken dan één complete aanbesteding. De tender gaat gelden voor zeven jaar en heeft een geschatte waarde van € 954.000 ex. BTW. Recent werd de aanbestedingscyclus al geopend met het uitschijven van een tender voor motorhelmen.  

In de nieuwe tender gaat het vooral om een leverancier van kleding, die bestaande motorkleding via een webshop en/of op locatie(s) kan leveren. Dit in tegenstelling tot een fabrikant, zoals dat bij herkenbare dienstmotorkleding meestal het geval is. Opvallend genoeg wordt het aanbod in principe beperkt tot een paar “A-merken”: Rukka, Stadler, Macna, Richa en Rev’it. Maar, ‘indien een aanbieder van mening is dat een merk mist, mag de aanbieder hier een voorstel voor doen met onderbouwing’. 

De gevraagde motorkleding moet bestaan uit een set “drieseizoenen” motorkleding en een doorwaaipak. Verder wordt er gevraagd om een zomer- en een wintercol. De motorkleding wordt volgens de Defensie Materieel Organisatie (DMO) gebruikt “om haar motorrijders bescherming te bieden tegen de “voornamelijk in Nederland voorkomende weersinvloeden. Zowel ’s nachts als overdag, bij gebruik op met name verharde openbare wegen. De motorkleding is gangbare motorkleding die m.n. de civiele motorrijder draagt. Daarnaast wordt de kleding ook gebruikt tijdens het lopend verplaatsen naar/op/van een plaats van interesse waarbij hij/zij niet (nauwelijks) herkenbaar is als medewerker van de KMar (Koninklijke Marechaussee).”

De werkzaamheden en taken van de betreffende motorrijders van de genoemde onderdelen van de krijgsmacht worden als volgt omschreven: (onopvallend) schaduwen van Persons of Interest;- (onopvallende) surveillances en observaties;- (onopvallende) aanwezigheid op plaatsen/activiteiten met hoger risico;- (onopvallende) assistentieverlening aan en samenwerking met politie en overige hulpdiensten. De kleding moet zowel in heren- als damesmaten geleverd worden en een levensduur van minimaal 2 jaar hebben, wanneer het minimaal 3 dagen per week gedragen wordt. 

Handschoenen en motorlaarzen
In twee aparte documenten wordt gevraagd om motorlaarzen en motorhandschoenen. Voor de laarzen (standaardset en zomerlaarzen) worden de volgende merken gevraagd: Sidi, TCX, Daytona en BMW, maar ook hier geldt weer dat eventuele ander merken door de aanbieder onderbouwd mogen worden. Voor de hanschoenen (winter, zomer en doorwaai) worden de volgende mogelijke merken genoemd: Rukka, Stadler, BMW, Rev’it, Alpinestars, Macna en Dainese. 

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws