Skip to main content

MAG krijgt lichtmasten naar veiligere plek

Vanuit het Meldpunt Gevaarlijke wegsituaties spreekt Motorrijdersactiegroep MAG wegbeheerders tientallen keren per jaar aan. Dat gaat om in bochten geplaatste drempels of wildroosters, onzichtbare middengeleiders, het ontbreken van motorvriendelijke onderplanken en andere problemen. In verreweg de meeste gevallen worden die problemen ook daadwerkelijk opgelost, vaak op acceptabele termijn. Soms kost het meer tijd.

Eind 2018 liet een motorrijder de MAG weten dat er bij de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg iets faliekant fout ging: in een keurig met vangrail en onderplank uitgeruste bocht in de Nieuwe Nutherweg werd een rij lichtmasten vóór die geleiderail geplaatst.

De eerste reactie van de verantwoordelijke partij was bijna om te lachen: “De masten die nu voor de geleiderail zijn geplaatst zijn allen botsvriendelijk en worden niet als een obstakel gezien (volgens de normen).” Botsvriendelijk? Dat klopt. Maar alleen voor auto’s!

Luchtbedden om lichtmasten

Later volgden nog tal van andere verklaringen, maar actie bleef uit, ondanks voortdurend aandringen van de MAG. In oktober 2020 bond de MAG luchtbedden om de lichtmasten en bood men de verantwoordelijke gedeputeerde van de provincie een symbolisch kruis aan, als eerbetoon aan de eerste motorrijder die er om het leven zou komen. De provincie begreep ons volkomen, maar de weg zou overgedragen worden aan de gemeente Schinnen, dus was het opeens aan die gemeente om tot een oplossing te komen. Enzovoort.

Vijf jaar later….

Het is bijna vijf jaar later. De MAG belt voor de zoveelste keer met de provincie, die de weg nog altijd in beheer blijkt te hebben. Er is een wonder gebeurd. De talloze mails en de ontelbare telefoontjes hebben geholpen. De boodschap is overgekomen. Het budget is gevonden. De MAG-tanden in de provinciekuiten hebben gewerkt. De lichtmasten aan de Nieuwe Nutherweg zijn naar de binnenbocht verplaatst. Uit oogpunt van zichtlijn niet ideaal, maar veel beter dan die onhoudbare plek voor de geleiderail. En vooral: een gevaarlijk precedent is uit de weg geruimd.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws