Skip to main content

Lichte stijging motordiefstal eerste helft 2023

In de eerste helft van 2023 zijn er in Nederland 845 motorfietsen (voorzien van een NL kenteken) gestolen. Dit blijkt uit de cijfers van het Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), een samenwerkingsverband van RDW, politie en de verzekeraars. Over dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 817, het betekent een stijging van 3%. Van de 845 gestolen motorfietsen werden er 169 teruggevonden, dit staat gelijk aan 20%. In 2022 betrof dit percentage 18.6%, hier is dus een lichte stijging te zien. Wellicht dat hier in de toekomst nog meer winst behaald kan worden met oog op de groter worden groep terugvindsystemen en GPS-trackers. Kijkend naar voorgaande jaren zit het aantal teruggevonden motorfietsen eigenlijk vaak rond de 20%.

Politieregio Amsterdam voert, net als voorgaande jaren, de lijst met motordiefstallen aan. Hier werden totaal 207 motorfietsen gestolen, Den Haag (146 stuks) en Rotterdam (145 stuks) volgen. De minste motorfietsen werden gestolen in Politieregio Zeeland-West Brabant, namelijk 21 stuks.

Risico

Onderstaande tabel laat zien dat Yamaha’s het meest werden gestolen, van de 176 gestolen motorfietsen werd 16% teruggevonden. Een diefstalrisico van 1 op 724. Verder valt op dat er maar 8% van de gestolen KTM’s teruggevonden wordt en dat je (relatief) het slechtst af was met een Kymco, deze heeft een risicofactor van 1 op 87.

Preventie

Meer informatie over een goede beveiliging van voertuigen en goedgekeurde sloten is te vinden bij het CCV en bij de Stichting ART.

Bron: Diefstalcijfers van Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV)

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws