Skip to main content

Lambretta in 2023 terug met twee motorscooters: G350 en X300

Het Italiaanse scootermerk Lambretta heeft als onderdeel van haar 75e verjaardag twee nieuwe modellen onthuld: de topklasse G350 en de sportieve X300. Beide scooters stonden centraal tijdens een evenement bij de recente Milan Design Week en zullen in 2023 te koop zijn naast de al bestaande V-Special 50, 125 en 200. 

De Lambretta G350 werd als eerder als ‘G325 Special’ tentoongesteld op de EICMA-motorshow van 2019, toen was de ambitie om “vóór 2028 de wereldwijde nummer 1 te worden onder de Italiaanse scootermerken”, maar aan de vooravond van de productiestart in 2020 liet de coronapandemie dat plan sneuvelen. Twee jaar later is de G325 nu veranderd in de G350, dus met een iets grotere cilinderinhoud. Het ontwerp is duidelijk geïnspireerd op de klassieke Lambretta’s uit het verleden, onder de bekende metalen zijpanelen bevindt zich een stalen monocoque frame. Het model heeft een klassieke, ‘dubbele’ voorwielophanging met daarboven het vaste spatbord en een klein luchtrooster, 12-inch banden, ABS, een  modern TFT-kleurendisplay, terwijl de 330cc vloeistofgekoelde eencilinder motor 25,8 PK (19,2 kW) en 25,5 Nm produceert.

De Innocenti Lambretta X300 heeft iets modernere lijnen, maar ook het kenmerkende vaste Lambretta-spatbord wat niet meedraait met het voorwiel, zoals bij de andere scooter. De X300 heeft ook de dubbellink voorvering, ABS, led-verlichting en Keyless start. De X300 wordt aangedreven door een eencilinder 275cc-motorblok, met maar nèt iets minder power: 1 Nm en 1 PK in vergelijking met de G350.

Beide scooters zullen naar verwachting eind 2022 in productie gaan, waarbij de prijzen en kleuren door Lambretta nog worden aangekondigd. Importeur is KSR uit Oostenrijk. In Nederland verkopen enkele bromfietsdealers nu alleen nog de V50 Special brommer, KSR wil het dealernetwerk in de toekomst vanuit België uitbreiden. 

Lambretta was als merk lang inzet van een strijd tussen twee partijen: aan de ene kant de Indiase overheid die onder de naam Scooters India Limited (SIL) Lambretta’s heeft gebouwd tot het einde van de vorige eeuw. De andere kant was een uitvloeisel van de verkoop van het originele Innocenti Lambretta aan British Leyland (BMC, van de Mini). Na een langdurige serie rechtzaken zijn de naamrechten nu terecht gekomen bij Innocenti SA, eigendom van een Nederlander met een specialisatie in merkrechten, die vervolgens KSR de rechten geeft om de nieuwe scooters in Thailand te produceren met motorblokken van het Chinese GPX. 


Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws