Skip to main content

Keuring sloopt Belgische occasionmarkt

De occasionmarkt voor motorfietsen in België is sterk gedaald, zeg maar gerust ingestort. Eerder in het jaar bleek al meteen dat de verkoop van tweedehands motoren sterk achteruit liep sinds de verplichte (verkoop)keuring welke op 1 januari 2023 is ingegaan. In de laatste maand van het jaar is er een daling van 69,2% tegenover december 2022 te zien. December 2023 is hiermee de koploper wat betreft de daling van de occasionmarkt. Het jaar gemiddelde ligt op 30,5% minder verkochte tweedehands motorfietsen.

Daarbij komt misschien ook wel dat in december 2022 veel Belgen hun motorfiets nog ‘even snel’ van de hand hebben gedaan voordat de keuring intrad. En veel Belgen zullen gedacht hebben dat ze ook ‘nog even snel’ die occasion wilde aanschaffen zonder de rompslomp van de keuring. De decembermaand in België ging vooral gepaard met natte en koude weersomstandigheden, wat ook niet bevorderlijk is voor de verkoop, maar dat neemt niet weg dat 69,2% een aanzienlijk verschil is.

Keuring in het kort

Op 1 januari 2023 is de keuring voor de verkoop van tweedehands motoren ingegaan.
In het kort betekend dit dat iedere gebruikte motorfiets vooraf aan de verkoop voorzien moet zijn van een keuringscertificaat. Dit is verplicht bij verkoop van particulieren onderling en bij dealers/motorzaken die occasions verhandelen. Het is verplicht bij motorfietsen met een verbrandingsmotor vanaf 125cc en bij elektrische/hybride motoren met een vermogen vanaf 11KW.

Tijdens de keuring wordt er onder andere gekeken naar het papierwerk, een belangrijk aspect is de daarbij behorende kentekenplaat en het frame/VIN nummer. Ook wordt er gekeken naar de technische en mechanische werking van verschillende onderdelen en componenten, denk hierbij bijvoorbeeld aan de remwerking, verlichting, staat van de banden, enzovoort. Het volledige handboek dat gebruikt wordt voor de keuring vind je hier.

Kosten voor een dergelijke keuring zijn inmiddels €53,70 voor dit jaar. In 2023 was dit nog €48,10.
Het keuringsrapport of certificaat is (na goedkeuring uiteraard) twee maanden geldig. Binnen deze periode moet de motorfiets op naam staan van de nieuwe eigenaar.

Keuringcentra

Aanvankelijk waren er ook positieve reacties vanuit de Belgische motorbranche bij de bekendmaking van het hele idee van keuren voor verkoop. Veel garagebedrijven en motordealers kwamen geregeld exemplaren tegen met een matige staat van onderhoud en slijtage-onderdelen die tot op het bot waren versleten. Dus om de veiligheid te bevorderen was hier zeker winst te behalen. Echter, waar geen rekening mee gehouden werd was het feit dat de keuring alleen door speciale keuringcentra mocht worden uitgevoerd. Deze keuringcentra zijn aangesteld door het GOCA in Vlaanderen, de centra werden speciaal ingericht voor de keuring en het personeel kreeg vooraf een opleiding.

Op 1 januari 2023 waren er 15 centra beschikbaar, uiteindelijk moeten dit er 27 worden. Het percentage van afgekeurde motorfietsen lag in het begin van 2023 op ongeveer 20% (1 op de 5). Het GOCA heeft trouwens ook alle keuringcentra voor de auto in beheer, vorig jaar werd zelfs voor het eerst aangekaart dat dit systeem verdacht veel lijkt op een monopolie en er geen ruimte is voor (eerlijke) concurrentie.

Export

Al snel ontstond het probleem dat de dealers meermaals met een afgeladen bus vol motoren richting één van de keuringstations moesten, iets waar niet altijd iedereen de tijd en/of de zin voor had. En dan maar hopen dat alles goedgekeurd wordt, anders sta je er volgende week weer. Om dan nog maar te zwijgen over de extra kosten die gemaakt moeten worden voor een herkeuring.

Het gevolg hiervan is dat er vorig jaar massaal ingespeeld is op de export van gebruikte motorfietsen. Veel dealers en bedrijven uit onder andere Nederland, visten de hele Belgische vijver leeg. De Belgische motorzaken krijgen hierdoor weer te maken met een slechte tot geen nieuwe aanwas van handel. Ook particulieren kozen in grote aantallen voor het aanbieden van hun gebruikte motorfiets aan buitenlandse opkopers en/of buitenlandse particulieren.

Op de Belgische website voor het aanbieden van tweedehands motoren was, en is, veelal te lezen dat de betreffende occasion dan weer aangeboden wordt zonder keuring. In veel gevallen worden ze ook aangeboden met de opmerking dat de kosten voor de keuring en de daaruit eventueel voortvloeiende mankementen voor rekening zijn van de koper. Een beetje de omgekeerde wereld dus.

Aan de ene kant is dat ook wel weer een logisch gevolg. Stel, je zet zelf de motor te koop op een tweedehands website met een goedgekeurd certificaat, dan heb je twee maanden de tijd om te zorgen dat de motor is verkocht en op naam staat van de nieuwe eigenaar. Maar stel, je zet hem te koop zonder een goedkeuring en de daadwerkelijke keuring vindt plaats na een akkoord met de potentiële koper dan bestaat het risico dat deze afgekeurd wordt. De koper haakt vervolgens af en het hele verkoopproces begint weer van vooraf aan.

Verkoopkeuring in Nederland en APK voor motorfietsen

De motorfiets verkoopkeuring is een maatregel van de Europese Unie, Nederland is één van de weinige landen die hier niet in meegegaan is. Er zijn wel geregeld berichten en speculaties te lezen dat de Nederlandse motorrijder te maken gaat krijgen met de verplichte APK voor motorfietsen. Verschillende actiegroepen en organisaties bepleiten hun argumenten hierover; of het nu voor- of tegenstanders zijn, het blijft een onderwerp van gesprek.

In de ChromeBurner Motorpodcast van vorige maand (nummer 42) werden de keuring in België en de APK speculatie nog even aangehaald.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws