Skip to main content

Kawasaki: drie elektrische motorfietsen in 2022

In een uiterst summiere persverklaring heeft Kawasaki Motors laten weten in 2022 met drie elektrische modellen te komen. Zonder verdere toelichting lijkt dit niet zo belangwekkend, maar toch valt de aankondiging op. Het is namelijk wel zo dat Kawasaki hiermee, na Harley-Davidson, het eerste grote motormerk zou worden dat daadwerkelijk in elektrisch motorrijden stapt. Alle andere merken hebben wel een -niet aflatende- stroom aan prototypes en ruim beschreven intenties, maar daadwerkelijke motoren zijn er niet. Ook van Kawasaki dachten veel volgers dat ze gisteren een elektrisch model zouden onthullen, maar uiteindelijk kwam alleen de korte aankondiging voor volgend jaar. 

Daar komt ook nog bij dat Kawasaki recent nog aangaf juist vooral potentie te zien in waterstof als brandstof voor grote motoren. Gezien de huidige stand van de techniek lijkt dit een voor de hand liggende keuze, omdat de belangrijkste remmende factor voor elektrisch motorrijden toch de verhouding tussen gewicht en afmeting van accu’s versus actieradius is. Feitelijk is die verhouding nu nog dermate slecht, dat elektrisch motorrijden voorbehouden is aan fanatieke early adapters, die dit enorme minpunt voor lief nemen. Aan de andere kant moet Kawasaki ook haast gaan maken, want Kawasaki beloofde recent elektrificatie van haar belangrijkste modellen in 2035 voor haar modellen in de “ontwikkelde” landen, wat dus over grotere motoren gaat. 

De aankondiging van Kawasaki is gericht op Europa, waar de in het in het persbericht genoemde ‘motorcycles’ altijd boven de 125cc zijn. Dit betekent dat de Japanse motorfabrikant volgend jaar dus ook met drie ‘echte’ elektrische motorfietsen moet komen en niet met electrische bromfietsen, zoals andere Japanse merken al wel doen. In dat licht bezien wekt de aankondiging dus wel hoge verwachtingen.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws