Skip to main content

Juridisch gevecht over design motorcrossbril gaat toch door

Nadat eerst motorcrossbril-producent “100%” in een persbericht aangaf een juridisch gevecht van concurrent Just1 over het design van ‘goggles’ te hebben gewonnen, meldt de tegenpartij nu dat het vonnis van de rechtbank in Rome toch echt iets héél anders betekent. Naar verluidt gaat het oorspronkelijke proces over de verhoging van het frame in het midden van de lens van de crossbril, iets waarvan 100% claimt de uitvinder te zijn. Door berichtgeving vanuit beide merken is het niet helemaal duidelijk wat de juridische status nu echt is. Opvallend is wel dat een aantal (vooral Amerikaanse) motorcrossmedia het bericht van 100 Percent van haar website heeft gehaald. Net zo opvallend is dat de Iris-range op de Amerikaanse website van Just1 offline is gezet. 

100%: rechtzaak gewonnen!

Als eerst meldde het Amerikaanse merk 100 Percent vanuit San Diego dat de rechtbank in Rome uitspraak heeft gedaan in een zaak waarin het procedeerde tegen Just1 van het Italiaanse H&H Sports Protection S.R.L., inzake een langlopende inbreuk op haar vastgelegde design. Volgens de Amerikanen heeft de rechtbank weliswaar geen uitspraak gedaan over het design zelf, maar was dit door een uitspraak uit 2019 niet meer nodig.  Volgens 100% zijn zij nu voor 100% winnaar van de gehele procedure, waarvan de tegenpartij alle kosten zou moeten betalen. Dit omdat ze op oneerlijke wijze gebruik zou hebben gemaakt van het design van de Amerikanen. In het persbericht wordt ook vermeld dat Just1 haar crossbril van het model ‘Iris’ niet meer mag verkopen, met een dwangsom voor elke dag dat dit nog wel gebeurt. 

“Om de lat voor productinnovatie hoger te leggen, heeft 100% altijd zwaar geïnvesteerd in de vervolging en verdediging van haar intellectuele eigendom. Hoewel het altijd teleurstellend is dat andere bedrijven proberen te profiteren van onze investeringen, waarderen we het dat de Italiaanse rechtbanken de kracht van ons geregistreerde ontwerp verder heeft gevalideerd en een schadevergoeding heeft geëist voor deze inbreuk.”

Reactie Just1

Een dag later laat H&H echter weten dat het persbericht van 100% incorrect is, want de uitspraak zou volgens haar heel anders moet worden geïnterpreteerd: het bericht van 100% is daarom gewoon foutief. Volgens de Italianen heeft de rechter ze helemaal niet veroordeeld tot het betalen van de gerechtskosten en is er inderdaad geen uitspraak over het design zelf gedaan omdat de Italiaanse rechtbank niet ontvankelijk was. Tevens meldt Just1 dat deze uitspraak maar een tussenstap is in de hele procedure. Daar komt bij dat 100% volgens Just1 de uitspraak niet had moeten publiceren, waardoor ze imagoschade voor Just1 veroorzaken. H&H Sports Protection zal dan ook zo snel mogelijk tegen de Romeinse uitspraak in beroep gaan. 

“H&H heeft vernomen dat er valse en onnauwkeurige informatie is vrijgegeven over de uitkomst van het geschil tussen de twee bedrijven. Allereerst moet categorisch worden ontkend dat H&H is veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding als gevolg van inbreuk; hoewel het door 100% werd geclaimd, werd het verzoek afgewezen door het Hof van Rome, dat niet eens de geldigheid van het ontwerp van 100% vaststelde.”

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws