Skip to main content

Honda, Yamaha, Suzuki en Kawasaki werken samen aan elektrische motoren

De vier grote Japanse motorfietsfabrikanten (Honda, Yamaha, Suzuki en Kawasaki) hebben besloten samen te gaan werken. Deze samenwerking richt zich volledig op elektrisch aangedreven motorfietsen. Het doel van de samenwerking is een uniforme productie van accu’s, oplaad mogelijkheden en het opzetten van een netwerk van oplaad stations. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat deze oplaad stations voorzien gaan worden van de mogelijkheid tot het uitwisselen van de accu’s. Op dit moment bieden accu’s niet de capaciteit om tot een groot bereik te komen met motorfietsen, daar de ruimte voor plaatsing gering is. Door het snel kunnen wisselen van de accu voorkom je lange oplaadtijden en kun je dus toch relatief snel grotere afstanden overbruggen.

Afgelopen week kwamen er verschillende tekeningen van Kawasaki naar buiten waarin patent wordt aangevraagd voor een elektrische aandrijflijn. Op de tekeningen is te zien dat accu’s geplaatst zijn achter een buizenframe op de plaats waar een conventionele motorfiets de verbrandingmotor heeft. De elektrische motor zelf zit op de positie waar normaal de versnellingsbak zou zitten. Verdere details zijn nog onbekend. Opvallend is echter wel dat de accu’s uitneembaar zijn, zoals ook blijkt uit de tekeningen. Hoe dit proces precies werkt en of dit eenvoudig te doen is, is nog onbekend.

Honda CRF 1200x800

Naast Kawasaki heeft ook Honda een prototype van elektrische motor laten zien. Het model komt overeen met CRF-450 crossmotor, maar dan met elektrische aandrijving. Verder specificaties over vermogen en ‘range’ zijn nog onbekend. Wel is het prototype ook voorzien van Showa schokdempers, ook het frame is hierbij gelijk gebleven aan de regulier CRF-450. Daarnaast heeft Honda tijdens diezelfde presentatie ook een scooter onthuld die voorzien is van uitwisselbare accu. Ook voor de scooter geldt dat verdere specificaties nog onbekend zijn.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws