Het monteren van een helmcamera (b)lijkt minder gevaarlijk dan gedacht, zo valt te concluderen uit een recent uitgebracht rapport van de Transport Research Laboratory (TRL) uit Engeland. In opdracht van BBC Safety (website ten behoeve van BBC personeel) heeft TRL uitgebreid onderzoek verricht naar de veiligheidsprestaties van helmen met een helmcamera. Dit omdat bij veel BBC-producties helmcamera’s worden gebruikt voor actiebeelden zoals bij klimmen, mountainbiken, skiën en motorrijden. Na het ongeval van Michael Schumacher in december 2013, waarbij de mini-camera die hij op zijn skihelm droeg als mede oorzaak werd gezien van het ernstige hoofdletsel dat hij daarbij opliep, besloten bestuursorganen van enkele sporten de helmcamera te verbieden. Reden genoeg dus voor de BBC om onderzoek te laten verrichten naar de veiligheid bij het dragen van een helmcamera.
Het TRL testte een reeks veelgebruikte klimhelmen (hardshell, hybride en EPS schuim), waarbij de camera’s aan de voor-, zij- en bovenkant met behulp van kleefmateriaal of banden werden gemonteerd. Het toegepaste testprotocol met botsproeven was voornamelijk gebaseerd op de veiligheidsnormen voor klimhelmen (BS EN12492), fietsers en skateboarders (BS EN1078), maar ook op de veiligheidsnorm voor motorhelmen, de zogenaamde EU-verordening 22.05. Uit de 70 impact-proeven met verschillende types klimhelmen, montagemethoden en bevestigingsposities kwam naar voren dat geen één keer deze veiligheidsnormen werden overschreden. Wel bleek er sprake te zijn van een lichte toename van de over te brengen kracht op het hoofd bij een impact onder een hoek (schampen) of bij het vallen tegen een oppervlak, zodat er wel sprake is van een (enigszins) verminderde bescherming tegen letsel.
TRL geeft bij het onderzoek aan dat verdere testen nodig zijn om de effecten van de op de helm gemonteerde after-market producten, die niet overeenkomen met de in het onderzoek gebruikte exemplaren, te onderzoeken en evalueren om een specifieke risicoanalyse vast te kunnen stellen. Ook zouden er specifieke testen op motorhelmen moeten worden uitgevoerd om een uitgebreid en definitief antwoord te kunnen geven op de vraag of het monteren van een helmcamera het risico op hoofdletsel vergroot. Dit onderzoek suggereert vooralsnog dat het monteren van een helmcamera niet of nauwelijks de prestaties van de helm beïnvloeden.
Bron: BBC, Transport Research Laboratory (TRL), Foto: Testmotor.nl

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief
Inschrijven