Skip to main content

In een nieuw hoofdstuk van de voortdurende handelsoorlog tussen de Europese Unie en de USA, heeft Europese handelscommissaris Cecilia Malmström een lijst opgesteld met artikelen die voor een verhoging van invoerrechten tot wel 100% in aanmerking komen. Op de lijst komen ook onderdelen voor motorfietsen en bromfietsen voor, waarop extra importheffingen voogesteld worden. Hiermee wil Europa de Verenigde Staten straffen voor het geven van subsidies aan vliegtuigbouwer Boeing, waarmee volgens wereldhandelsorganisatie WTO het Europese Airbus onrechtmatig door de Amerikaanse overheid is benadeeld. De extra importbelasting moet dit voordeel tot een waarde van 12 miljard dollar rechttrekken. Dit meldt de FEMA (Federation of European Motorcyclists’ Associations) vanuit Brussel. 

Eerder was er al ruzie tussen de EU en de USA over de internationale handel in staal, waarop Malmström al 25% extra invoerrechten invoerde voor Amerikaanse motorfietsen

Op de voorlopige lijst van goederen die voor deze extra heffing in aanmerking komen, worden onderdelen voor motorfietsen en bromfietsen (“mopeds”) in een paar gevallen uitgezonderd, maar een aantal ervan ook weer expliciet genoemd. Op de lijst voor extra importbelasting staan remmen, versnellingsbakken, wielen, uitlaten, koppelingen en onderdelen daarvan, plus een ruim in te vullen categorie “onderdelen en accessoires”. Overigens is het wel zo dat ook van de Amerikaanse merken al een groot aantal producten buiten de USA zelf worden geproduceerd, die kunnen mogelijk op die manier aan de extra invoerrechten ontsnappen. 

FEMA roept de Europese Commissie op om motorrijders en de motorindustrie te ontzien,wat mogelijk meegenomen kan worden in de opengstelde “publieke consultatie” van de EC. 

Dolf Willigers, algemeen secretaris van de FEMA: “Opnieuw betrekt de Europese Commissie de motorrijders in hun geschillen met de Amerikaanse overheid. Wij zijn hier niet bij betrokken. We zien dan ook geen reden waarom Europese motorrijders en mensen die werkzaam zijn in de motorfietshandel, moeten worden gestraft in een geschil over steun aan de vliegtuigindustrie. Eigenaren van Amerikaanse merkmotorfietsen hebben geen keus wanneer ze onderdelen van hun motorfiets moeten vervangen en zullen op deze manier gedwongen worden om een veel hogere prijs te betalen. Deze maatregel gaat echt alle perken te buiten”.

“The products listed below are being considered for additional import duties if they are originating in the United States of America”

87141010 brakes and parts thereof, of motorcycles “incl. mopeds”
87141020 gear boxes and parts thereof, of motorcycles “incl. mopeds”
87141030 road wheels and parts and accessories thereof, of motorcycles “incl. mopeds”
87141040 silencers “mufflers” and exhaust pipes, and their parts, of motorcycles “incl. mopeds”
87141050 clutches and parts thereof, of motorcycles “incl. mopeds”
87141090 parts and accessories of motorcycles, incl. mopeds, n.e.s. (excl. brakes, gear boxes, road wheels, silencers,
                  exhaust pipes, clutches, and their parts)

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws