Grootste motorfiets producent Hero MotoCorp sluit fabrieken India

De grootste producent van motorfietsen ter wereld, Hero MotoCorp, sluit voor vier dagen alle fabrieken in India. In totaal gaat dit om vier locaties die motorfietsen maken, maar ook de fabriek waar de losse onderdelen worden gemaakt. De sluiting van de fabrieken zal niet gelijktijdig zijn, maar verspreid worden over de periode van 22 april tot en met 1 mei. Wel gaat dus iedere locatie voor minstens 4 dagen dicht. De verschillende locaties hebben een capaciteit van bijna 10 miljoen motorfietsen en (motor)scooters per jaar.

Reden van het sluiten van de locaties is de verslechterde situatie rondom het Corona-virus waarmee vooral het noorden van India te maken heeft. Op dit moment zit India op bijna 300.000 nieuwe besmettingen per dag, waarbij het einde nog niet in zicht lijkt. Gevolg is dat verschillende (met name noordelijke) provincies strenge lockdown maatregelen hebben afgekondigd, of gebruik maken van een avondklok. De fabrieken die Hero sluit liggen ook in deze noordelijk gelegen gebieden.
In de autobranche bestaat de angst dat de gevolgen van de lockdowns effect zullen hebben op de levering van onderdelen. Door de lockdowns trekken mensen weg uit deze regio’s, waardoor een tekort aan arbeidskrachten ontstaat. Dit heeft met name effect op de kleine ondernemingen, die naast financiële problemen, ook de bezetting niet meer rond kunnen krijgen. Hierdoor kunnen autofabrikanten zonder verschillende soorten onderdelen komen te zitten, die met name geproduceerd worden door deze ‘onderaannemers’.

Hero MotoCorp zelf geeft aan dat de levering van bestellingen niet in gevaar komt. Door de lockdowns is de vraag namelijk ook sterk teruggedrongen. Het productieverlies van de dagen stilstand zal in de rest van het kwartaal worden ingehaald. De stilstand van de productie zal daarnaast gebruikt worden voor onderhoudswerkzaamheden.

Bajaj,  deels eigenaar KTM, heeft ook fabrieken in India. Bajaj produceert daar voor KTM de kleine modellen zoals de KTM Duke 125 en 390. Zij hoeven de deuren echter niet te sluiten. Dit heeft te maken met het feit dat Bajaj de fabriek niet in de zwaarst getroffen regio’s heeft staan. Waardoor daar minder strenge maatregelen gelden.
Hetzelfde geldt voor TVS die de G310 R en G310 GS maakt in opdracht van BMW.

UPDATE 10-05-21:

Vanwege de aanhoudende stijging in het aantal besmetting in India heeft Hero Motocorp besloten de fabrieken langer stil te leggen. Hero Motocorp geeft aan de fabrieken tot in ieder geval 16 mei te sluiten. Op deze manier hopen zij bij te dragen aan het terugdringen van het aantal besmettingen. De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden, waarbij Hero Motocorp aangeeft volledig klaar te staan wanneer de fabrieken weer open mogen. Hierbij hebben zij ook de mogelijkheden om de productie op te schalen, zodat de achterstanden weggewerkt kunnen worden.

Afbeelding: Hero MotoCorp ltd


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief