Groene Kaart voor motorverzekering wordt wit of digitaal

De ‘groene kaart’, officieel de internationale motorrijtuigverzekeringskaart is sinds 1 juli 2020 een ‘witte kaart’ geworden en mag zelfs alleen elektronisch getoond worden. Het Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is en dat officieel ook een elektronisch bewijs van verzekering volstaat om bij je te hebben. 

Het systeem van de ‘groene kaart’, officieel de internationale motorrijtuigenverzekeringskaart, is al decennia gegrond op internationale afspraken tussen de nationale bureaus van voertuigverzekeraars, die samen de Council of Bureaux (CoB) vormen. CoB heeft nu beslist dat de nationale bureaus de nationale verzekeraars mogen toestaan om hun internationale motorrijtuigverzekeringskaart (de groene kaart) met ingang van 1 juli uit te geven op een witte achtergrond (witte kaart), oftewel, op een gewoon stuk papier. 

Elektronische verzekeringskaart
Nog verder gaat dat ook werd beslist dat het document met ingang van 1 juli 2020 ook elektronisch door de verzekeraar naar de klant mag worden toegestuurd, waarna dit digitale exemplaar in principe genoeg is om te kunnen tonen in situaties dat dit verplicht is. De verwachting is alleen wel dat sommige nationale bureaus dit niet (direct) zullen aanvaarden en dat het ook even zal duren voor politie en verzekeraars in alle landen “om” zijn. Daarom wordt geadviseerd om het exemplaar voorlopig toch gewoon te printen en mee te nemen, vooral als je naar het buitenland gaat. Voor sommige niet-Westerse landen is het daarnaast misschien geen dom idee om -voor de zekerheid- toch ook een exemplaar op groen papier af te drukken…

Geldigheid huidige groene kaart
30 juni was de laatste dag waarop het afdrukken van internationale verzekeringskaarten nog op groen papier gedaan mocht worden. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli blijven dan ook geldig tot de vervaldag. Op het verzekeringsbewijs staat in welke landen je verzekerd bent, met welk kenteken, tot wanneer je verzekering geldig is en hoe je schade kunt melden. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief