Skip to main content

Gemeente Lopik: Lekdijk definitief afgesloten voor motorrijders

De Lekdijk bij Lopik wordt in de weekenden definitief afgesloten voor motorrijders. De afsluiting geldt voor de periode van 1 maart tot en met 1 november en betreft alleen het deel tussen de gemeentegrens van Krimpenerwaard en de Zijdeweg, zo meldt RTV Utrecht.

De Gemeente Lopik, bij monde van wethouder Spelt, is samen met de omwonenden tot dit besluit gekomen na evaluatie van de pilot dijkafsluiting voor motoren. Afgelopen jaar werd met deze tijdelijke dijkafsluiting voor motoren al een deel van de Lekdijk afgesloten om het effect daarvan te kunnen onderzoeken. Middels een enquête werden de bewoners van de Lekdijk naar hun bevindingen gevraagd, met als conclusie dat er sprake was van minder geluidsoverlast en gevaarlijke situaties voor omwonenden. “Een logisch gevolg als je een complete voertuigcategorie weert”, zo gaven de MAG en KNMV aan die voor de resultaatbespreking van het onderzoek uitgenodigd waren. Volgens wethouder Spelt zorgen de motoren echter te vaak voor overlast; “De Lekdijk is geschikt voor al het recreatieve verkeer, maar het gaat gewoon niet meer allemaal samen.” Spelt erkent echter dat ook de handhaving op het verbod een heikel punt blijft; “De politie heeft al laten weten dat ze niet gaat handhaven. Controles zullen dus incidenteel zijn.”

In tegenstelling tot de bewoners van de Lekdijk gaf de gemeente Lopik in januari nog aan er niet van overtuigd te zijn dat de conclusie in het evaluatierapport voldoende juridische grond geeft om tot permanente afsluiting voor motoren over te kunnen gaan. De MAG en KNMV trekken al jaren samen op om dijkafsluiting te voorkomen, maar hebben nog geen berichtgeving over het definitieve besluit van de gemeente Lopik naar buiten gebracht. De logische vervolgstap lijkt echter dat zij gezamenlijk een gerechtelijke procedure zullen starten om het besluit van de Gemeente aan te vechten.

Bron: RTV Utrecht, MAG

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws