Garmin bevestigt te zijn getroffen door een cyberaanval, waardoor ze niet meer in haar eigen computersystemen kon komen. Het bedrijf kwam met een verklaring nadat de diensten van de navigatiegigant al langer plat lagen. Volgens het Zwitsers-Amerikaanse bedrijf zijn er geen gegevens van gebruikers gestolen of verloren gegaan, maar het lijkt erop dat dit niet vaststaat, omdat diverse media berichten dat het om een blokkade met ransomware (“gijzelsoftware”) gaat. Het zou volgens de bekende techwebsite BleepingComputer een aanval met WastedLocker-ransomware betreffen, waarbij de hackers van “Evil Corp” via Garmin Taiwan binnen zijn gekomen, om nu 10 miljoen dollar losgeld te eisen.
Gisteren begon Garmin met het herstellen van Garmin Connect . Sommige functionaliteit was beperkt, maar de basis werkte voor de vele verschillende producten van het Amerikaanse bedrijf weer deels. “We zijn verheugd te kunnen melden dat het herstel van Garmin Connect bezig is. We willen u bedanken voor uw begrip en geduld bij het herstellen van de normale werking”, aldus het bedrijf in een summiere persverklaring.
Garmin is bij motorrijders vooral bekend als maker van de Zumo (onder andere) navigatiesystemen, maar is zeer sterk aanwezig in trackers voor sporters. Apparaten die verbinding moeten maken met servers van het bedrijf, zoals de smartwatches die veelal door sporters worden gebruikt, functioneerden niet of niet goed meer. Los opererende navigatiesystemen (van motorrijders) werken gewoon.
Ondertussen tikt de klok, want Garmin moet woensdag de winstcijfers van het eerste halfjaar van 2020 presenteren. Klanten willen dus vooral werkende apparaatuur, maar tegelijkertijd zoeken de analisten van Wall Street naar meer duidelijkheid. Daarnaast zijn er grote zorgen over de privacy van Garmin-gebruikers, die mogelijk toch in handen zijn gekomen van de hackers.
Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief
Inschrijven