Skip to main content

Gachaco: standaard accuwisselsysteem Japanse motorfabrikanten en Eneos

elektrisch

Honda, Kawasaki, Suzuki en Yamaha hebben samen met oliemaatschappij Eneos een nieuw bedrijf voor wisselbare, gestandaardiseerde accu’s voor elektrische motorfietsen opgericht onder de naam Gachacho. Dit moet een zogenaamd “BaaS” (Battery as a Service) platform voor elektrische mobiliteit en andere batterijrecyclingsystemen worden. Eneos, één van de grote oliemaatschappijen in Japan die de overstap naar nieuwe energievormen wil maken, wil zo naar eigen zeggen oplossingen bieden voor problemen bij elektrische mobiliteit, zoals “het gedoe van langdurig opladen” en “zorgen over het leegraken van de accu”. 

Al eerder zijn Honda, Kawasaki, Suzuki en Yamaha het eens geworden over een gemeenschappelijke specificatie voor een verwisselbare batterij voor elektrische motorfietsen.

Gachaco zal tegen het najaar van 2022 een deelservice lanceren met de ‘Honda Mobile Power Pack e’ voor elektrische motorfietsen, te beginnen in Tokio en andere grote steden in Japan. Daarvoor zullen Honda Mobile Power Pack Exchanger e batterijwisselstations bij centrale plekken als treinstations aangeleged worden, maar dus ook bij Eneos-tankstations. 

In de toekomst wil Gachaco, naast elektrische motorfietsen, het gebruik van gestandaardiseerde verwisselbare batterijen voor andere toepassingen promoten, zoals accu’s die in bedrijven en woningen worden geïnstalleerd. Daarnaast zullen lege batterijen, mits ze afkomstig zijn van de deelservice van Gachaco, worden ingezameld via het platform. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws