Frankrijk: 100 PK-grens afgeschaft maar oudere motoren beperkt

De Franse overheid kondigt komende maandag aan dat de 100 PK-grens op 1 januari 2016 wordt afgeschaft voor motoren met ABS. In Frankrijk worden motorfietsen al meer dan 20 jaar begrensd tot een maximaal vermogen van 100 PK oftewel 73,6 kW. Dit wordt nu met terugwerkende kracht opgeheven, ook oudere motoren mogen als retrofit teruggebouwd worden naar het normale vermogen, maar dan geldt dan alelen voor motoren die al voorzien zijn van ABS. Nieuwe motoren zullen dan ook met het volle vermogen geleverd gaan worden, een hele verandering voor bezitters van zware PK-pakhuizen die nu dus allemaal begrensd zijn. Overigens zal de ombouwoperatie niet altijd even makkelijk zijn, bij de “Franse” modellen moest de ombouw naar 100 PK altijd dusdanig zijn dat het ongedaan maken van de begrenzing niet te eenvoudig was. De Franse belangenorganisaties zijn niet helemaal tevreden, de Fédération Française des Motards en Colère (FFMC) heeft direct al teleurgesteld gereageerd omdat motoren zonder ABS uitgesloten worden, wat vooral voor veel bezitters van oudere modellen een domper is. De Franse regering heeft blijkbaar besloten de beslissing van de Europese rechter niet af te wachten, de FFMC spande een procedure aan waarin gesteld werd dat de uitzonderingpositie voor Frankrijk niet strookte met de regels van rechtsgelijkheid in de hele Europese Unie, wat als discriminatie gezien werd. 

De gedeeltelijke overwinning brengt de situatie van motorrijders niet in rustiger vaarwater. Sinds kort strijdt de Franse belangenorganisatie van ‘boze motorrijders’ alweer tegen een nieuwe regel die burgemeesters de mogelijkheid geeft motoren van voor 2000 uit de stad te weren. In een nieuw wetsvoorstel ’transition énergétique’ kunnen steden met meer dan 200.000 inwoners of regio’s met meer dan 100.000 bewoners zones aanwijzen waarin voertuigen van voor 2000 niet meer mogen rijden. Vandaag zullen in heel Frankrijk motorrijders de straat op gaan om te protesteren tegen deze regel. 

De basis van van de afschaffing van de beruchte ‘R311-1’ regel is een Nederlands rapport van TNO uit 1997, waarin gesteld wordt dat er geen direct verband is tussen aanrijdingen en motorvermogen, maar dat dit wel afhangt van het gedrag van de motorrijder, leeftijd, ervaring, verkeersomstandigheden, weersomstandigheden en nog veel meer.

In Frankrijk is verkeersveiligheid momenteel een hot item, recent kondigde premier Valls al aan dat er ook een APK voor motorfietsen komt en dat motorrijders verplicht worden handschoenen te dragen. Tevens komen er honderden flitskasten op 10.000 locaties bij.  

Bron: Travelfrance.tips


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief