FEMA: zelfrijdende autopilot nog steeds levensgevaarlijk voor motorrijders

De Europese organisatie voor motorrijders FEMA neemt nogmaals stelling in de aanhoudende discussie rondom de zogenaamde autopilot-functie van moderne auto’s. Met autopilot stuurt, remt en accelereert een auto zelfstandig door een computer, op basis van input van sensoren en camera’s die het voertuig rondom heeft. Volgens FEMA neemt deze functie motorrijders niet voldoende waar, maar doet testorganisatie NCAP daar niks mee in haar wereldwijd bekende veiligheidskeuringen. 

Als voorbeeld noemt FEMA de 5-sterren rating voor het Y-model van Tesla, waarbij de “Safety Assist” functie een grote rol speelt. Dit.terwijl die functie juist onder vuur ligt omdat motorrijders niet goed genoeg waargenomen worden door datzelfde systeem. Hierover is wel discussie, omdat er geen eenduidigheid over is: Tesla en NCAP vinden de zelfrijdende systemen (blijkbaar) adequaat reageren, terwijl er diverse voorbeelden zijn dat (vooral) motorfietsen niet goed genoeg opgemerkt of herkend worden, met (vaak dodelijke) ongevallen als gevolg. 

FEMA heef haar ongenoegen duidelijk gemaakt in een brief aan NCAP, waarop volgens de Europese organisatie NCAP met een nogal verontrustend antwoord kwam: pas vanaf volgend jaar zullen motoren een onderdeel van de test gaan vormen. 

Link: FEMA – Autopilot Still Kills Motorcyclists


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief