Skip to main content

FEMA waarschuwt voor valse keurmerken motorkleding

Pas op met het online aankopen van motorkleding bij onbetrouwbare verkoopsites, zo waarschuwt de Federation of European Motorcyclists Associations (FEMA) alle Europese motorrijders. Volgens de organisatie wordt er motorkleding te koop aangeboden waarvan de veiligheidskeuringen niet deugen of zelfs zijn vervalst. Daardoor kan het zijn dat bij een ongeval deze kleding te weing of helemaal geen bescherming biedt. In het artikel vertelt expert Paul Varnsverry van de Britse keuringsinstantie PVA-PPA wat hij tegenkomt op internet, waarbij hij drie grote problemen qua veiligheid aanwijst. 

Kledingstuk keuren, niet alleen onderdelen ervan 

De eerste is dat er motorkleding te koop wordt aangeboden waarvan sommige onderdelen misschien wel een Europese CE-keuring hebben, maar dit is niet voldoende omdat elk kledingstuk als geheel moet zijn getest. Oftewel: er kunnen wel CE-gekeurde protectoren in een motorjack zitten, maar als de rek- en treksterkte van de stof of naden niet voldoende is, heeft dat weinig zin; het kledingstuk valt dan snel uit elkaar bij een ongeval of schuurt door. Dit alles staat in de Europese eisen voor Personal Protective Equipment (PPE), waaronder ook motorkleding valt. Opletten dus: als er alleen maar staat dat het kledingstuk CE-goedgekeurde protectoren bevat, is dat niet voldoende om het als motorkleding te kwalificeren: de hele motorjas of motorbroek moet zijn getest en goedgekeurd. 

Vervalsingen

Tweede probleem zijn valse keuringen. In deze gevallen wordt wel een Europese CE-keuring gemeld, maar blijkt dit gewoon niet waar te zijn. Varnsverry laat weten dat bij elk goedgekeurd een ‘boekje’ moet zitten, met daarin een hele lijst aan gegevens die erin moeten staan. Daarvan zijn natuurlijk ook vervalsingen in omloop, net als voor de ingenaaide CE-labels, maar de officiële boekjes van A-merken (foto) zijn toch vaak herkenbaar als origineel en officieel. 

Misleiding door keuringsinstanties

Voor de fabrikanten van motorkleding is het ook niet altijd even makkelijk, zo meldt Varnsverry op zijn LinkedIn-pagina. De veelal Aziatische motorkledingfabrikanten kunnen op hun beurt ook weer misleid worden, doordat ze denken zaken te doen met een bonafide keursingsinstantie, terwijl ze in feite waardeloze keuringscertificaten krijgen. 

Alles bij elkaar is het voor motorrijders dus belangrijk om goed op te letten bij de aankoop van beschermende motorkleding. Daarbij bieden bekende verkopers meer zekerheid dan de gemiddelde Ali Express aanbieders, maar het valt niet volledig uit te sluiten dat overal wel eens vervalsingen als echt worden ingekocht. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws