Skip to main content

FEMA peilt: autorijbewijs ook geldig voor lichte motorfiets?

De Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA) is een onderzoek gestart naar het combineren van het B-rijbewijs voor auto’s, met een A1 rijbewijs voor lichte motorfietsen. In een online enquete wordt vooral gekeken hoe haar achterban van motorrijders in heel Europa dat ziet, waarbij ook gevraagd wordt naar eventuele voorwaarden zoals extra lessen. leeftijd of de duur van bezit van het autorijbewijs. 

In een groot aantal Europese landen, waaronder België, is het toegestaan om met een autorijbewijs op een A-1 motorfiets of motorscooter (11 kW) te rijden. Hoofdreden hiervoor is de verbetering van de mobiliteit in drukke steden. In diverse onderzoeken is immers aangetoond dat meer motorrijders ervoor zorgen dat er veel minder files ontstaan. In Italië, Tsjechië, Frankrijk, Leltland, Slowakije, Portugal, Oostenrijk en de UK is er dan ook voor gekozen deze mogelijkheid binnen de Europese wetgeving te benutten, al zijn de voorwaarden per land, qua verplichte trainingsuren of termijn van bezit van het autorijbewijs, verschillend. 

In Nederland werd deze wetgeving echter niet opgenomen bij de (op zijn zachtst gezegd onhandige) doorvoering van de Europese 3e Rijbewijsrichtlijn. Probleem om eventueel alsnog tot een dergelijke constructie te komen lijkt alleen, dat het in Nederland qua motorrijden altijd in de eerste plaats over veiligheid gaat en pas veel later over mobiliteit. 

Meedoen aan de enquete kan hier: https://mtrn.ws/FEMA 


Foto: Testmotor.nl! 

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws