Europese Commissie wijst klacht over motorverbod Tirol af

Zoals eerder te lezen op Nieuwsmotor.nl, geldt er op verschillende wegen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol een rijverbod voor motorfietsen die stilstaand 95db of meer produceren. Een opvallende maatregel, omdat de deelstaat hierbij voorbij gaat aan geldende Europese regelgeving. De Facebook actiegroep ‘Nein zum Motorrad Fahrverbot in Tirol’ had hierover een een klacht ingediend bij de Europese Commissie omdat de maatregel volgens hen in strijd is met de Europese regelgeving. “Het stilstaande geluid wordt alleen in het kentekenbewijs ingevoerd om de politie een waarde te geven zodat zij kan controleren of er met een uitlaatsysteem is geknoeid. Het geluid bij stilstand wordt gemeten met een motortoerental tot de helft van het maximale toerental. Een motorfiets is veel stiller tijdens normaal rijden.”

De klacht werd door de Europese commissie afgewezen en voorzien van een begeleidend schrijven: “Naargelang de rechtvaardiging is het op de markt brengen, registreren en in bedrijf stellen van voertuigen die voldoen aan de typegoedkeuring mogelijk niet verboden, maar kunnen import-, export-, uitvoeringsverboden of uitvoeringsbeperkingen worden opgelegd indien dit gerechtvaardigd is om redenen van openbare orde of bescherming van de gezondheid”.

Ook wordt verwezen naar een geluidsstudie uit 2019. De Europese Commissie is van mening dat het verbod de motorfietsverkopen niet zal beïnvloeden. Het betreft volgens hen ook maar enkele wegen en het is een maatregel die alleen van 30 juni t/m 31 oktober van kracht is. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen binnenlandse en buitenlandse motorfietsen, aldus de EC. 

De (openbare) Facebookgroep ‘Nein zum Motorrad Fahrverbot in Tirol’ (link hieronder) kent inmiddels 5663 leden. Een kopie van de volledige brief is geplaatst op hun tijdlijn.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief