Skip to main content

EUROPEES PARLEMENT NEEMT RECHT OP HERSTEL WET AAN

Op 23 april 2024 heeft het Europese parlement een wetvoorstel aangenomen wat fabrikanten verplicht om mogelijkheden tot reparatie aan te bieden op verkochte goederen. Niet alleen moeten fabrikanten volgens de wet reserve-onderdelen voorradig houden maar dienen reparaties ook kosteneffectief zijn ten opzichte van de waarde van het product. Bedoeling van de nieuwe wet is om consumenten te beschermen tegen onnodig hoge kosten. Daarnaast betekent dit een positieve impact op het milieu omdat vervanging minder vaak nodig is.

Nog niet van toepassing op motorfietsen

De Duitse website Bike&Business heeft contact gezocht met het kantoor van Europarlementariër René Repasi om te vragen of de nieuwe wet van toepassing is op motorfietsen. Ondanks dat motorvoertuigen in het algemeen initieel wel opgenomen waren in het wetvoorstel kon dit niet op een meerderheid in het parlement rekenen. Hiermee wordt de aangenomen wet momenteel nog beperkt op andere witgoed en smartphones.

De Duitse belangenorganisatie voor autobedrijven, ZDK, beschouwt de beslissing echter als belangrijke vooruitgang. Op de lange termijn wordt verwacht dat de wetgeving ook kan worden toegepast binnen andere categorieën van het consumentenrecht.

Uitdaging voor universele motorgarage

Motorzaken in Nederland lopen steeds vaker tegen reparaties aan waarbij sprake is van een barrière. In deze gevallen is dan noodzaak om gebruik te maken van software of speciaal gereedschap vanuit de fabrikant. Deze is niet altijd beschikbaar voor bedrijven die geen onderdeel zijn van een dealer formule. Situaties waar deze barrières vaak naar voren komen zijn het oplossen van elektrische storingen of het monteren en coderen van nieuwe onderdelen. Beschikt de garage niet over de noodzakelijke apparatuur zal deze moeten uitwijken naar de dealer. In sommige gevallen zullen bepaalde reparaties direct moeten worden doorverwezen naar de dealer.

Nu steeds meer moderne motoren voorzien zijn van functies zoals bochten-ABS blijkt dat een eenvoudige onderhoudsbeurt aan de remmen al uitdagingen kan brengen. Een onschuldige schuiver met een motorfiets voorzien van adaptieve cruise control kan al kalibratie van de sensoren noodzakelijk maken om deze functies op de juiste wijze te laten werken.

Als de wet zich uitbreidt naar motorvoertuigen zou dit goed nieuws zijn. Universele garages zouden daarmee de mogelijkheid moeten krijgen om bijna alle soorten reparaties te kunnen bieden. Dit creëert voor de consument meer mogelijkheden om de motorfiets te laten repareren. Belangrijk detail is dat de wetgeving ook omvat dat toepassing van niet-originele onderdelen geen invloed mag hebben op de garantie van het product.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws