Skip to main content

Enquête: 92% tegen ban op nieuwe benzine motorfietsen

In een Europese enquête heeft FEMA (Federation of European Motorcyclists’ Associations) motorrijders uit verschillende landen gevraagd hoe zij denken over de mogelijkheid dat er in de toekomst geen nieuwe benzine motorfietsen meer mogen worden verkocht. De enquête werd in juli en augustus gedaan en was beschikbaar in 12 talen. In totaal hebben 23.768 mensen de enquête ingevuld.

92,91% van de ondervraagde was tegen een mogelijke ban op benzine motorfietsen in de toekomst. In 2016 heeft FEMA een soortgelijke enquête uitgevoerd, hier kwam toen uit dat 44% een nieuwere motorfiets zou aanschaffen als oudere motorfietsen (van voor 2006) niet meer toegelaten zouden worden in de stad. De 2021 enquête laat zien dat 55.46% bereid is om de overstap naar een nieuwere motorfiets te maken. Als er daadwerkelijk een ban zou komen, en er dus niet meer in de stad met de motor gereden kan worden, zou 44% een andere vervoersmiddel overwegen. Erger nog, als alle benzine aangedreven voertuigen ‘verbannen’ worden uit de steden overweegt 76% een andere manier van transport gaan zoeken in plaats van over te stappen op een ‘Zero-emissions vehicle’ of ZEV. (elektrisch of brandstofcellen aangedreven door waterstof) Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor het verkeer en mobiliteit in de stad.

Van de 88.75% die wel hebben aangegeven dat zij zouden over stappen op een ZEV als er een volledige ban komt dan zijn zij niet bereid om meer te betalen voor een nieuwe(re) motorfiets dan eentje die wordt aangedreven door een verbrandingsmotor.

Op de vraag wat de ondervraagde zouden doen als er helemaal geen benzine-aangedreven motorfietsen verkocht zouden worden dan geeft een meerderheid van 53.38% aan dat zij zouden stoppen met motorrijden. 38,96% zou toch overstappen op een ZEV als er echt geen nieuwe of gebruikte benzine motorfietsen meer verkocht worden. Een kleine 7,67% geeft aan al voor de eventuele ban over te stappen op een ZEV.

Ook werd er gevraagd naar het feit of er net zoveel rijplezier zou zijn als je enigszins gedwongen wordt om over te stappen op een ZEV, of dat je dan stopt met motorrijden. 58,92% geeft aan dan te stoppen met motorrijden. In de enquête van 2016 gaf 46% nog aan om dan te stoppen met motorrijden.

Van de ondervraagde zou 41.08% nog best plezier kunnen hebben met een ZEV, dit is aanzienlijk minder dan de 54% in 2016.

Bron: website FEMA

Foto: Facebookpagina FEMA


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws