Ducati: snel met elektrische motorfietsen komen of verkocht worden

Als dochteronderneming van Volkswagen moet ook Ducati haar steentje gaan bijdragen aan de opgelegde CO2-doelstellingen van het hele VW-concern. Dat ligt al jaren onder vuur na het dieselschandaal en wil nu snel opschakelen in elektrische aandrijving, wat ook geldt voor haar dochtermerken. Vraag is nu of Ducati als merk in de verkoop gaat of ook moet omschakelen naar elektrisch. 

In een recente algemene vergadering van het moederbedrijf werden er twee dingen gemeld die van invloed zijn op Ducati. De eerste is van Herbert Diess, CEO van Volkswagen en dus de hoogste baas van het concern. Hij zei dat het concern zichzelf snel moet transformeren van “een verzameling waardevolle merken” naar een digitaal bedrijf, dat op betrouwbare wijze miljoenen elektrische voertuigen in een netwerk bestuurt. Waarbij duidelijk werd dat de “waardevolle merken” nu vooral nog voertuigen op brandstof betreffen en de toekomst juist elektrisch gezien wordt. Diess verduidelijkte dat nog tegenover Reuters: “Onze merken moeten zichzelf meten aan de nieuwe eisen. In termen van elektrificatie, actieradius, digitalisering en netwerken van het voertuig”. 

Dit leidde vooral tot speculaties dat Ducati, maar ook andere dochtermerken als Lamborghini en Bugatti, verkocht zouden worden omdat ze niet in die omschrijving passen. Voor Ducati is dit een bekend verhaal, al jaren zou Volkswagen dicht bij een verkoop van de Italiaanse motorfabrikant zijn geweest. Sommige financiële analisten denken dat de verkoop van Ducati ook het geld kan opbrengen waarmee Volkswagen haar elektrificatie deels zou kunnen betalen. De orderportefeuille van Ducati ligt ruim boven die van vorig jaar, zo werd gemeld. Volgens het Duitse motorblad Motorrad zegt Diess hiermee dat Ducati niet te koop is, maar dat lijkt een onlogische conclusie. In de presentatie van de VW-halfjaarcijfers werd namelijk ook duidelijk dat Ducati 22.790 motorfietsen verkocht in het eerste halfjaar van 2020, tegenover 33.315 vorig jaar; een daling van 31,5%. 

Nog veel belangrijker is dan ook het tweede op Ducati slaande punt uit de vergadering, iets wat Hoofd Ontwikkeling Markus Duesmann zei: “in de niet al te verre toekomst zullen elektrische aandrijvingen ook een rol spelen in Ducati-motorfietsen”. Ontwikkeling van elektrische modellen lijkt dan ook de richting te zijn die Volkswagen voor Ducati aanwijst, met het dreigement van verkoop mogelijk als stok achter de deur. Geen makkelijk opgave, want Ducati is bij uitstek het merk waarvan de fans en kopers juist voor de beleving van de benzinemotor kiezen. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief