Doorbraak: Yamaha Motor Europe opent Online Outlet Store

Er is op de website van Yamaha Motor Europe al enige tijd motorkleding, casual kleding en accessoires te koop, maar die webshop wordt nu uitgebreid als Online Outlet Store. Hiermee bestellen consumenten dus Yamaha-artikelen rechtstreeks bij de Europese fabrieksvestiging van Yamaha Motor Europe. Dat lijkt een logische beweging, maar in feite is het een revolutie, omdat hiermee voor het eerst de motordealers buiten het fysieke verkoopproces gehouden worden. 

Voor veel motormerken is het een lastig verhaal: webshops. Het is namelijk altijd zo geweest dat de motordealers als enigen rechtstreeks aan consumenten verkopen, terwijl de importeur puur en alleen aan dealers verkoopt. Echter, sinds de explosieve groei van online shopping is dit model niet meer vol te houden. Punt is namelijk dat de dealers niet de mogelijkheid hebben om een volledige webshop te bouwen en draaiend te houden, zeker niet in een kleine markt/taalgebied als Nederland of België. Daar komt dan nog bij dat die dealers dan elk item op voorraad moeten hebben en de retouren moet behandelen. Iets wat onmogelijk is, gezien de daadwerkelijke omzet, die in een relatief klein taalgebied daarom niet lonend kan zijn. 

Alternatief is dan dat het motormerk zelf met een webshop komt. Probleem daarvan is dan weer dat de merkdealers dat niet acceptabel vinden, omdat zij immers het verkoopkanaal naar de consumenten zijn. Andere mogelijkheid zou zijn dat de motordealers een webshop bouwen die wordt aangesloten op het bestelsysteem van het merk, maar dit maakt het onduidelijk wie nu de verkoper van het product is en moet van het interne bestelsysteem opeens een webshop maken, wat niet wenselijk is.  

Tussenvorm is dan dat de motorfabrikant een centrale webshop opent, waarbij de dealers een percentage van de omzet krijgen als de klant uit ‘hun’ postcodegebied komt. Dit betekent echter dat de dealer er hoegenaamd niks meer voor hoeft te doen en ‘gratis geld’ krijgt, terwijl het motormerk alle kosten en inspanningen levert. Iets wat voor een scheve verhouding zorgt. Komt bij dat dealers dan de ‘loop’ in de motorzaak missen, die ze juist met de aankoop van kleine dingen willen aanzwengelen.  

Zodoende zie je alle motormerken met hetzelfde probleem worstelen. Gevolg? Originele merkonderdelen en -toebehoren zijn online lastig of helemaal niet verkrijbaar.

Patstelling

Juist deze patstelling zorgt er nu al jaren voor dat het motormerken niet goed lukt om motorkleding, merchandise en vooral originele motoronderdelen online te leveren, waar motorrijders -als consument- dat op alle andere terreinen al lang gewend zijn. Resultaat daarvan is dat grote, onafhankelijke webshops de wind mee hebben. Dit omdat zij heel makkelijk niet-originele onderdelen en -merchandise kunnen leveren, terwijl de originele merkonderdelen online niet goed, of zelfs helemaal niet, te krijgen zijn. 

Yamaha neemt daar nu stappen in. Het levert -een beetje stilletjes- al langer accessoires en merchandise/kleding/motorkleding (“apparel”) via haar webshop, maar dat mocht nog geen naam hebben. Veel ruchtbaarheid mocht er dan ook absoluut niet aan gegeven worden, om de dealers niet in de gordijnen te jagen. In het aanbod dan ook geen slijtagedelen of standaardonderdelen; een oliefilter, nieuw kuipdeel of kettingset is daar dus nog steeds niet te koop.

Daarbij biedt men wel aan dat bestelde items bij de dealer, maar ook thuis afgeleverd kunnen worden, in plaats van de gehate ‘wish list’, die je dan moest printen om mee te nemen als je alsnog naar de dealer moest rijden om je spullen op te halen. In het geval van thuislevering krijgen de dealers een percentage als de verkoop in het vastgestelde postcodegebied valt, zoals hierboven beschreven, waarbij Yamaha het ‘gratis geld’-nadeel ervan accepteert. 

In dat licht bezien, is het persbericht van Yamaha Motor Europe, waarin de Online Outlet Store wereldkundig wordt gemaakt, dan ook een grotere stap richting digitale volwassenheid dan de huidige online-consument zal denken. Een voorzichtige stap weliswaar, maar het is een begin, gedaan om de boel in beweging te krijgen. Daarbij gaat het niet alleen over geld, maar ook over principes en praktische zaken. Zo zijn er nu bijvoorbeeld opeens verzendingen naar consumenten vanuit het enorme YMD-distributiemagazijn in Schiphol-Rijk, van waaruit tot nu toe alleen naar dealers werd geleverd. 

Hoe ingewikkeld de materie is en blijft, blijkt dan weer uit de Outlet-benaming, die niet voor niets gekozen. Het aanbod van de Yamaha webshop gaat namelijk alleen om oudere “apparel” artikelen, die  uit de Europese magazijnen moeten en daarom met korting online worden verkocht. Eigenlijk is dat gegeven weer een bevestiging van de spagaat waarin het bestaande verkoopmodel zit:  met een dergelijk aanbod hebben dealers waarschijnlijk minder moeilijkheden dan als Yamaha Motor Europe het hele assortiment (inclusief nieuwe motoren) online zou zetten. Iets wat bij alle andere consumentengoederen al lang wèl gebeurt. 

“De e-Commerce afdeling van Yamaha heeft een nieuwe Online Outlet Store gelanceerd die de consumentenervaring verbetert en Europese klanten de kans biedt om allerlei kleding, motorijkleding en de nieuwste items tegen gereduceerde prijzen te bestellen. De Online Outlet Store is momenteel beschikbaar in Nederland, Duitsland, Spanje, Italië, Groot-Brittannië en Finland. De Store is later ook beschikbaar in de rest van Europa, dankzij een ambitieus plan om alle markten van Yamaha Motor in Europa te bereiken. Met een keuze uit meer dan 100 artikelen, en binnenkort worden er nog veel meer toegevoegd, biedt de Yamaha Online Outlet Store iedereen de mogelijkheid om de allerlaatste aanbiedingen te bekijken en geselecteerde producten tegen speciale prijzen te kopen. Online aangekochte artikelen kunnen tegen een kleine vergoeding rechtstreeks thuis of op een ander adres worden bezorgd, of gratis worden afgehaald bij een officiële Yamaha dealer.”


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief