Skip to main content

De Monitor: TV-programma over geluidsoverlast door motorrijders

Televisieprogramma De Monitor zal komende zondagavond een uitzending wijden aan overlast door motorrijders, veroorzaakt door het gebruik van illegale uitlaten op motorfietsen. Het mag wel al direct duidelijk zijn hoe “het onderzoeksjournalistieke platform van de KRO-NCRV” motorrijden vooraf ziet; volgens de programmamakers zijn “luidruchtige motoren één van de grootste ergernissen in het verkeer” en “verstoren groepen motorrijders die door stiltegebieden en over dijkweggetjes rijden het woongenot”. Tot slot zijn motorfietsen volgens de aankondiging van het programma “een ware plaag voor bewoners”. De oorzaak van het geluidsdeel van de klachten ligt, volgens de makers van De Monitor, voornamelijk in het gebruik van aftermarket uitlaten: “het vervangen van de uitlaat door een luidruchtiger model is een veelgebruikte manier om de herrie op te voeren”. 

Met bovenstaande omschrijving als uitgangspunt, komt het programma van presentator Teun van de Keuken uit bij de politie, die volgens de makers van het KRO-NCRV-programma tekortschiet qua controle, zo blijkt uit de aankondiging van het televisieprogramma. Daarnaast wordt, naast natuurlijk de motorrijder zelf, de motorbranche als schuldige aangewezen, wegens montage van “volledig open pijpen zonder enige vorm van geluidsdemping, bedoeld voor het racecircuit”, ook wel omschreven als “weelderige handel in illegale uitlaten”. 

“Een van de grootste verkeersergernissen: de herrie van ronkende en scheurende motorrijders. Zowel op het platteland, waar bewoners op mooie dagen soms honderden toerrijders voorbij zien (en hóren) komen. Maar ook in de stad is het lawaai van hard optrekkende en racende motoren een belangrijke bron van geluidshinder. Wij brengen in kaart waar motorrijders in Nederland veel overlast geven. Ook onderzoeken we wat de geluidsnormen zijn waar motorrijders zich aan moeten houden. En we zoeken antwoord op de vraag: wat doen fanatieke sleutelaars om het aantal decibellen nog verder op te voeren en worden notoire herriemakers ook aangepakt?.” 

Overigens vraagt de redactie om mensen die zich herkennen in dit verhaal, hun ervaringen te delen. Dat kan hier: https://demonitor.kro-ncrv.nl/deel-jouw-verhaal/geluidsoverlast?contact=marjolein-schut 

De uitzending van De Monitor over geluidsoverlast van motoren is op zondag 10 november te zien op NPO2 om 22.40 uur. 

Update: inmiddels is het programma uitgezonden en online terug te zien: https://www.nieuwsmotor.nl/motornieuws/24691-de-monitor-over-geluidsoverlast-door-motorrijders-terugkijken 

Afbeelding: De Monitor


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws